Startsida / Inlägg

Dagen då en väsentlig del av kokainmålet föll ihop

av Oisin Cantwell

Torsdagen den 20 mars går rimligen till svensk rättshistoria.
En väsentlig del av det stora kokainmålet smulades denna dag sönder på ett vis vi aldrig har sett tidigare.

Hovrätten har tvingat åklagarna att lämna ut 20 sidor mejl som de har skickat till rättsvårdande myndigheter i Spanien och USA.
Jag undrar vad hovrättsråd Niklas Wågnert och de andra domarna tänkte då advokat Johan Eriksson under en halvtimme läste upp alla deras påståenden, däribland en harang om att domstolen inte ser igenom försvarets taktiska manövrar för att få sina klienter friade.
Inte heller ett mejl med en varning om att en amerikansk polis som försvaret ville kalla måste hålla sig till sanningen om han vittnar i svensk rätt torde ha imponerat.

Men det skulle bli ännu mer märkligt.
Stockholm tingsrätt anser att åklagarna har lagt fram övertygande bevisning för att knarkligan låg bakom ett försök att smuggla 713 kilo kokain från den karibiska övärlden till Sverige.
Åtta personer dömdes, några av dem till långa fängelsestraff, för ett brott som förhindrades då brittisk militär den 16 juli 2009 bordade en snabbgående motorbåt i karibiska havet och hittade lasten.

Det är bara det att två colombianska knarkbaroner har erkänt att de låg bakom smugglingen.
Nu var det dags för en av männen, fastkedjad på det där sättet som brottslingar i amerikanska tv-serier alltid är, att på länk från ett fängelse i Miami svara på advokaters och åklagares frågor.
Mannen berättade vilka som var inblandade i smugglingen.  Han hade aldrig hört talas om de åtalade svenskarna. Och nej, knarket skulle inte till Sverige, det var ämnat för Spanien, där en annan del av organisationen skulle ta över.
Åklagarna gjorde sitt bästa för att skjuta vittnet i sank. Kan någon i din liga ha bestämt att byta destination? Var det båten som skulle till Spanien eller lasten?  Säkert att knarket skulle säljas i Spanien?
De kom inte en millimeter.

Dessa 713 kilon är ingen lek. En ung man dömdes i tingsrätten till åtta års fängelse för smugglingsförsöket. Han satt häktad med restriktioner i nästan tre år innan hovrätten fick nog och släppte honom.
Ytterligare sju personer fälldes för ett grovt brott som redan var uppklarat i en annan del av världen.
Har det över huvud taget hänt något liknande i svensk rättshistoria?

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB