Fasansfullt formulär 1A
avOmkring 17 kvinnor mördas varje år av en man de älskat eller litat på.
I september dog ännu en.
Då hittades en 36-årig trebarnsmamman död i en vägtrumma utanför Gottröra.
Två dagar tidigare hade hon anmälts försvunnen.
I dag åtalades kvinnans make för mordet. Han misstänks ha huggit sin hustru till döds inne i en bil, fraktat henne till vägtrumman och sedan satt eld på bilen för att dölja spåren.
Mannen nekar till brott, men är han skyldig är kvinnan ytterligare en i en lång rad som mördats av en person hon har eller har haft en relation med.
Bakgrunden i detta fall är nästan som ett fasansfullt formulär 1A av hur det ofta ser ut.
Mannen har tidigare dömts för misshandel av trebarnsmamman. I förhör berättade hon att hon var livrädd, för maken hade sagt att han skulle döda henne en dag.
Kvinnan levde ett tag i skyddat boende och försökte få besöksförbud utfärdat på mannen.
Men hon fick nej.
Till slut flyttade hon ihop med mannen igen.
Varje år antas 75 000 kvinnor drabbas av våld i nära relationer, har Aftonbladets unika granskning som pågått under ett år visat.
Under 2000-talet har hittills 190 kvinnor dödats av en man de älskar eller har älskat.
I över hälften av fallen fanns varningssignaler och var sjätte kvinna hade vädjat om hjälp hos polis, socialtjänst eller kvinnojour.
Det här är ett samhällsproblem. Hur det så ofta kan bli så här, att en kvinna kan mördas trots att flera varningstecken funnits innan, är ibland svårt att förstå.
Men snart så kanske vi vet.
Sedan årsskiftet är polis och åklagare skyldiga att anmäla det till Socialstyrelsen som i sin tur är skyldig att granska samhällets ansvar.
Det är bra och nödvändigt.
För det är svårt att förstå hur kvinnan inte kunde få besöksförbud mot en man som dömts till fängelse för att ha slagit henne i huvudet, knuffat henne nedför en trappa och hotat att döda henne en dag.
Och hur det kunde bli så, att hon till slut inte såg något annat val än att flytta hem till honom igen.