Startsida / Inlägg

Får en polis vara rasist?

av Linda Hjertén

Ni minns kanske ”blattajävlar” och ”apajäveln”, tre skånepolisers uttalanden under ett upplopp i Rosengård som de inte förstod fastnade på film (och som sedan kom att spelas upp i varenda nyhetsprogram).
Ni minns kanske även ”den ollande polisen”. En polisman, även han i Skåne, som bloggade om att han ollat kvinnliga kollegers tjänstebil och kastat sten på en självmordsbenägen man. Något som hans arbetsgivare ansåg skadade förtroendet för hela poliskåren.
Nu har ytterligare en polisman i Skåne hamnat i blåsväder. Han utreds just nu för hets mot folkgrupp för att han på sin Facebook-sida skrivit grovt rasistiska inlägg, inlägg som en privatperson upptäckte och larmade mannens arbetsgivare om.
Det ska handla om ett stort antal inlägg och kommentarer med nedsättande ton mot invandrare.
Polismannen riskerar nu inte bara att straffas rättsligt – han kan även komma att förlora sitt jobb, varnas eller få löneavdrag.
Bör han få det då?
Självklart.
Hemma på din kammare får du tycka precis vad du vill, vare sig du är polis eller plåtslagare. Du kan till och med uttrycka dina åsikter vid köksbordet eller på den privata middagen med vännerna så länge som det inte når ut till ett större forum.
Men som polis får du inte skandera din främlingsfientlighet varje sig i tjänsten eller på torgmötet.
Polismän möter ett myller av människor varje dag, folk de både ska hjälpa, skydda och gripa. Lika lite som polismannen kan vara öppen kvinnohatare, eller manshatare för den delen, kan han/hon då vara öppen rasist. Det är helt enkelt inte förenligt med yrket.
Alla som haft eller kommer att ha med polisen att göra vet hur viktigt det är att möta en yrkesman fri från fördomar och förutfattade meningar, en yrkesman du kan känna kommer att utreda ditt ärende enligt gällande lag och ordning. Allt annat riskerar att skada förtroendet för en hel kår – en kår som ska inge förtroende och respekt, inte väcka löje eller hat.
Inläggen på Facebook skrevs av allt att döma på polismannens fritid enligt åklagaren och ingen vet ännu vad som kommer att hända i hans fall.
Även om åklagaren i slutändan lägger ned utredningen mot honom kan han ändå drabbas av en disciplinär påföljd. Han har redan nu satts på en inre tjänst för att ha kontakt med så få från allmänheten som möjligt.
I fallet ”den ollande polisen”  gick ärendet vidare till Arbetsdomstolen. De gav honom jobbet tillbaka sitt jobb efter att de slagit fast att hans grundlagsskyddade yttrandefrihet vägde över Skånepolisens skäl till att sparka mannen, som var att hans sexistiska och kränkande inlägg allvarligt skadat allmänhetens förtroende för den gällande polismannen och gett ett mycket negativt intryck av polisen i stort.
De tre polismännen som utropade ”blattajävlar” och ”apajäveln” fick dock alla disciplinära straff.
Att rasism, kvinnohat eller andra inte så vettiga fördomar kan finnas bland poliser, precis som hos resten av oss, måste man tyvärr räkna med.
Men åtminstone till det yttre, inför de som de möter och de som kommer att möta dem, ska poliser åtminstone låtsas stå över allt sådant.
Det är deras jobb.

 

 

  • Tjänstgörande redaktör: Wayne Seretis
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB