Startsida / Inlägg

HD skärper straffet för rattfyllo som körde ihjäl flicka

av Oisin Cantwell

HD skärpte i dag straffet för en man som i berusat tillstånd körde ihjäl den lilla flickan Mercedes.
Det här är en dom som i ett rimligare debattklimat möjligen skulle lugna de kritiker som hävdar att justitieråden bestämt att fylla är en ursäkt för att slippa straff, men jag gör mig inga illusioner om att så ska bli fallet.

Tragedin inträffade i Rydaholm mellan Värnamo och Växjö den 10 juli. Flickan bodde hos en nära släkting medan hennes mamma var på en kortare resa över helgen. På eftermiddagen lyckades flickan forcera altangrinden från trädgården till den flerfamiljsfastighet hon bodde i och ta sig ut på Östra Storgatan, knappt 15 meter från grinden.
Hon kördes ihjäl av en man som kom farande nerför gatan med över två promille i kroppen.
Mannen dömdes i hovrätten för att med över två promille i kroppen kört ihjäl det lilla barnet till 2,5 års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död.
Det höjer nu HD till tre års fängelse. Juristerna anser att redan faktumet att han varit starkt berusad ”innefattar en avsevärd oaktsamhet”. Och den risk han medvetet tog var så allvarlig att vållandet till flickans död var grovt.

En del pensionerade professorer och andra debattörer har efter två uppmärksammade beslut i HD de senaste månaderna hävdat att juristerna bestämt sig för något så konstigt som att fylla är en ursäkt för att få straffet sänkt vid våldsbrott.
De har dessbättre fel. Domstolen har i själva verket i dessa fall, som båda varit komplicerade och innehållit en hel del ovanliga detaljer, sett mycket allvarligt på brotten.
I underrätterna har männen dömts för försök till mord. HD har dock ansett att samma regler ska gälla för berusade människor som för nyktra – det vill säga att det måste vara bevisat att de faktiskt försökte mörda.
De som kritiserat dessa domar kommer dock sannolikt inte ta hänsyn till dagens beslut utan även i fortsättningen hävda att ”snart kommer vilken brottsling som helst att kunna komma undan straff för sina illgärningar genom att hänvisa till att han var full när brottet ­begicks”.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Erik Melin och Anna-Cajsa Torkelsson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB