Startsida / Inlägg

För er som inte har Plus…

av Linda Hjertén

I fredags blev det klart – domen mot Anders Behring Breivik kommer inte att överklagas.
I Norge, som jag var i igen förra veckan, verkar den allmänna uppfattningen nu vara, förståeligt nog, att Breivik ska låsas in och glömmas bort.
Jag träffade åklagaren i fallet, Inga Bejer Engh, förra veckan som delar den uppfattningen.
Här är intervjun för er som inte har Plus.

 

OSLO. Hon har åtalat knarklangare, mördare och våldtäktsmän.

Men det var fallet med massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik som gjorde Inga Bejer Engh till en av de mest omtalade åklagarna i Europa.

Det blev även det fall som påverkade henne mest genom karriären.

–      Det har visat mig hur snabbt livet kan ställas på ända, hur mycket skada en ensam person kan göra, säger hon.

 

Det är snart lunch den 22 juni.

Åklagarna Inga Bejer Engh och Svein Holden har under flera timmar hållit sin slutplädering i rättegången mot Anders Behring Breivik.

I sal 250 i Oslo tingsrätt skruvar folk på sig. Alla väntar på att få höra vad åklagarna kommer att yrka på för straff för massmördaren.

Norska tidningar skriver spaltmeter om rättegången och debatterar den stora frågan: Är Breivik tillräknelig eller inte?

Undersökningar visar att majoriteten av norrmännen anser att åklagarna bör yrka på fängelse för Breivik.

Inga Bejer Engh och Svein Holden är medvetna om trycket från allmänheten. Och de vet att det de strax ska säga kommer att väcka ilska hos väldigt många.

Ett sus går genom salen när åklagarduon ber rätten att de ska döma massmördaren till rättspsykiatrisk tvångsvård – tvivlen om hans mentala status är för många anser de.

–      Trots den kraftiga vinden som blåste, och som vi kände av väldigt väl. så ansåg vi att vi var tvungna att fatta ett beslut som vi ansåg var riktigt. Vi visste när vi tog det valet att många skulle ogilla det men i mitt jobb är jag van vid att fatta beslut som inte alla tycker om, säger Inga Bejer Engh.

Vi möts på Statsadvokaternas kontor i centrala Oslo. Ett stenkast från tingsrätten där Bejer Engh fram till nyligen tillbringade fem dagar i veckan, i tio veckor, i den mest uppmärksammade rättegången i Norges historia.

Nu är hon brunbränd och utvilad efter en lång sommarsemester. För två veckor sedan föll domen mot Anders Behring Breivik – maxstraffet i fängelse.

Samma dag stod det klart att ingen kommer att överklaga.

Den långa rättsprocessen är äntligen över.

–      Nu när vi vet att det inte kommer att bli en rond två, vilket jag hade ställt in mig på, så börjar jag få tid att tänka igenom vad det egentligen är jag varit med om. I somras hade jag lång semester och lyckades koppla bort alla tankar på fallet men nu när det verkligen är slut så har jag förstått vilken press det egentligen var på mig och min kollega Svein Holden, ja på alla aktörer i denna rättegång.

I och med detta fall har du blivit ett välkänt ansikte i Norge och även utanför landets gränser. Hur hanterar du kändiskapet?

– Det är lite ovant. Under tiden som rättegången pågick tänkte jag inte mycket på det men så åkte vi på semester till Mallorca i somras. Ägaren var engelsman och han sa att han läst om mig. Då tänkte jag: vad är det som hänt?

Breiviks advokat Geir Lippestad mottog en hel del hot när han tog fallet. Har detsamma hänt dig, fast från motsatt sida?

– Nej, inte alls. Jag har bara haft positiva upplevelser. Många främlingar kommer fram på gatan och tackar för jobbet vi gjort. Jag tror att många norrmän där ute förstår vårt rättssystem och varför vi yrkade på tvångsvård för Breivik.

Du har haft en hel del stora fall, har den här rättegången varit annorlunda?

–      Ingenting kan liknas vid detta. Det övergår allting jag någonsin varit med om förut.

Hur har rättegången påverkat dig?

–      Som person så har det visat mig hur snabbt livet kan ställas på ända, hur mycket skada en ensam person kan göra. I rollen som åklagare har det lärt mig att tackla stress och press.

Vad var det starkaste ögonblicket för dig?

–      Genomgången av de 77 döda. Det pågick under så många dagar, person efter person. Listan av namn tog aldrig slut och det blev så tydligt hur många som var drabbade. Jag minns även den dagen då en man kastade en sko. Det var alldeles tyst och stilla inne i salen. Sedan hördes plötsligt en hög smäll och tumult. Det är en händelse som sitter kvar i mig.

Geir Lippestad har sagt att man inte får se det här fallet som en enskild galnings verk, att det finns fler där ute som Breivik och att det kan hända igen. Vad tror du om det?

–      Jag tror inte att det finns många som Breivik. Det finns säkert de som delar hans åsikter och hans konspiratoriska syn på världen men jag tror det är ytterst få som stöttar honom i hans handlingar. Och det är en lång väg från tanke till handling. Framförallt handlingar som dem på Utøya. Det är så otroligt fruktansvärt, och saknar motstycke, att kunna gå omkring och avrätta ungdomar. Person för person.

Du fick både ris och ros för hur du hanterade Breivik i rättssalen. En del tyckte du talade till honom som ett barn, andra imponerades av ditt lugn.

– Att behålla lugnet och prata trevligt är ett mål jag sätter högt. Man frågar ju för att få information, och det får jag sällan när jag är aggressiv. För att behålla värdigheten i en rättssal är det viktigt att alla aktörer agerar professionellt, utan att visa indignation eller aggression.

Vad gör du när du är ledig?

– Jag har två små barn, 3 och 7 år gamla. När semestern började ropade de bara på sin pappa, inte på mig, jag har ju varit borta så mycket den senaste tiden och min man har nog fått dra ett större lass än han väntat sig. Men under semestern har jag försökt umgås med dem så mycket som möjligt.

– Annars har jag inga direkta fritidssysselsättningar. Jag måste skaffa mig det. Jag är heller inte mycket för att hålla på hemma. Jag varken kan eller vill baka, jag har ingen husmor i mig, men det är ingenting jag sörjer för.

Är det svårt, tycker du, att få ihop karriär och familj?

–      Nej. Jag tycker att man måste sluta ha för höga förväntningar på sig själv.  Många kvinnor kräver för mycket av sig själva. Man ska ha ett perfekt jobb, ett perfekt hem och laga fina middagar för vännerna varje helg. Om man ska orka med ett slitsamt jobb får man inse att man inte kan göra allting perfekt där hemma. Barnen ska ha ett gott hem, men det betyder inte att jag måste baka bullar varje kväll.

Varför blev du just åklagare?

– Jag växte upp i ett akademiskt hem med många jurister och där vi även som barn fick vara med i diskussionerna. Jag tycker om atmosfären i en rättssal, att man aldrig vet vad som ska hända, mötet med alla sorters människor. Det är en fördel att vara utåtriktad och intresserad av att möta människor när man har det här jobbet. Jag hoppas kunna fortsätta med det i många år.

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB