75 nämndemän på dubbla stolar
avFrågan om nämndemännens vara eller icke vara har länge diskuterats.
Men just nu går debatten hetare än någonsin.
Södertäljemålet måste tas om på grund av jäv – och nu kan det även bli aktuellt i Peter Mangs-fallet.
Förra veckan blev det klart att det gigantiska Södertäljemålet måste tas om från början.
Målet, som kostat runt 200 miljoner kronor, som varade i 62 dagar, och som involverat ett stort antal misstänkta, advokater, offer och stora säkerhetsresurser ska alltså börja om från början i tingsrätten igen.
Detta för att en av nämndemännen misstänks ha varit jävig.
Samtidigt som han satt i rätten var han suppleant och ledamot i Polisnämnden i Södertälje. Där diskuterade man flera gånger Södertäljenätverket, det nätverk som rättegången till stora delar handlade om.
Nämndemannen själv nekade till att ha varit jävig, men rätten ansåg att det är svårt för en nämndledamot att helt bortse från det han fått höra under möten med polisen när han sedan sitter i rättssalen.
Just nu håller rätten i Malmö på att granska en annan anmälan om jäv. En nämndeman har i Peter Mangs-målet, precis som i Södertäljemålet, suttit på dubbla stolar.
Även han sitter i Polisnämnden i Malmö där utredningen om serieskytten i Malmö diskuterats flera gånger.
Nästa vecka tas beslut om den två månader långa rättegången som nyligen avslutats även den måste tas om.
I Visby ska rätten snart ta ett liknande beslut. Där handlar det om en stor knarkrättegång där 44 personer dömdes i Gotlands tingsrätt. En av rättens nämndemän var samtidigt ordförande i polisstyrelsen på Gotland, vilket väcker misstankar om jäv.
Och att nämndemän sitter på dubbla stolar är vanligare än man kanske trott.
SVT har granskat hur många nämndemän som faktiskt gör det.
Undersökningen visar att fler än 75 av de nämndemän som dömt i tings- eller hovrätt sedan januari 2011 haft parallella uppdrag i polisstyrelser eller polisnämnder.
Helt klart är det bra att nämndemannasystemet börjar diskuteras.
Rättssäkerheten är något av det viktigaste vi har i Sverige.
Men man får hoppas att ett beslut snart tas, för att förhindra den press det innebär för offer och anhöriga att behöva ta om en rättegång på nytt.
Som Jeanette Persson West, mamma till mördade Trez West Persson, säger:
– Det är fruktansvärt. Rättegången som varit har varit fruktansvärd rent känslomässigt. Att behöva lyssna på detaljer. Allt dras upp igen.