Startsida / Inlägg

Allt fler säger tja till EU

av Anna Andersson

Nej, svenskarna älskar inte EU. Men vi hatar det inte heller.

Två gånger om året ställer SCB frågan om hur vi ställer oss till det svenska medlemskapet i EU, och i dag presenterades den senaste mätningen. Andelen som är positiva till ett svenskt medlemskap ökar försiktigt med med 1,2 procentenheter till 45,4 procent. De som säger sig vara negativa blir färre – 22,7 procent mot 27 procent i maj i år.

Nästan var tredje tillfrågad, 31,8 procent (28,8 procent i maj), har svarat ”vet ej” på frågan om de är för eller emot det svenska EU-medlemskapet.

Vi har alltsedan inträdet den 1 januari 1995 haft en rätt sval inställning till EU. Den långsiktiga trenden är att alltfler blir positiva och de negativa blir färre. Men entusiasmen har varit större i dag – mellan 2008 och 2011 låg de positiva på över 50 procent av befolkningen. Det är väl inte en jättedjärv gissning att följderna av den ekonomiska krisen fick entusiasmen att avta.

Andelen negativa har legat under 30 procent sen i maj 2006. Sen i maj 2007 har de osäkra varit fler än de negativa, och är alltså det fortfarande.

SCB mäter även vår inställning till euron. Motståndet minskar – från väldigt höga nivåer. Om vi skulle ha en folkomröstning i dag skulle 78 procent rösta nej och 13 procent ja. Resterande 9 procent vet inte hur de skulle rösta.

Vill du veta mer så läs här.

 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Mia Carron och Annika Panas
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB