Startsida / Inlägg

Sexuell hälsa, romregister och fiske

av Anna Andersson

Den här veckan hålls årets sista session i Strasbourg (läs mer här om detta pendlande mellan Bryssel och Strasbourg). Kanske inte lika heta frågor som förra gången då mycket handlade om budgetar men den del action kan det bli.

Till exempel återkommer den beramade rapporten om sexuell och reproduktiv hälsa till parlamentet. Den var uppe för omröstning i oktober men skickades tillbaka till ansvarigt utskott (där svenske Mikael Gustavsson (V) är ordförande) av konservativa grupper i parlamentet. De buade faktiskt bokstavligt talat ut rapporten. Vi hade debatt om detta på AB Debatt när det begav sig – läs Mikael Gustavssons text här, här Gunnar Hökmarks replik och så Gustavssons slutreplik.

Rapporten handlar om att både pojkar och flickor bör få sexualundervisning, åtgärder för att förhindra oönskade graviditeten och om preventivmedel. Den är inte bindande, utan ger bara rekommendationer. Omröstningen sker i morgon tisdag.

Annat intressant är att diskriminering av romer ska diskuteras. Parlamentet vill se hårdare ansträngningar hos medlemsstaterna för att integrera romer, särskilt kvinnor. Som exempel på allvarlig diskriminering och brott om europeiska konventionen om skydd av de mänskliga rättigheterna ger man bland annat ”insamling och lagring av uppgifter i register över romer, däribland barn, endast på grund av etnisk bakgrund”. Visst låter det bekant?

Det blir dock inget tvingande, enbart rekommendationer av strategier från parlamentets sida.

Annat på agendan är fiskepolitik, utsläppsrätter och allas rätt att få ett bankkonto.

Vill du veta mer om vad som sker i Europaparlamentet så rekommenderar jag deras svenska sajt.

 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Mia Carron och Annika Panas
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB