Startsida / Inlägg

Nära till snyft – intervju

av Cecilia Gustavsson

Världens största pris för barn- och ungdomslitteratur är Astrid Lindgrenpriset på fem miljoner kr. I år gick det till Tamerinstitutet, en palestinsk organisation som jobbar med att få barn att läsa och skriva. Det handlar bland annat om barn i flyktingläger och fattiga små byar. När jag intervjuade deras generaldirektör blev jag så himla rörd när jag tänkte på små hungriga ledsna barn som sitter och läser om Pippi och Emil att jag nästan började gråta mitt under intervjun. Snacka om att göra gott – Tamerinstiutet har stimulerat läsandet hos flera tiostusentals barn!

Här år kortintervjun med Renad Qubbaj:

(F)-26RENAD.jpg

Vilket läsprojekt är du mest stolt över, Renad Qubbaj, generaldirektör?
– Den nationella läskampanj som vi har varje år. Förra året nådde vi 52 000 barn i flyktingläger, byar och samhällen. Barnen känner verkligen att det här är deras pris också.
Vad betyder läsande och skrivande för barn i konfliktområden?
– Mycket! Att läsa och skriva är ett viktigt verktyg för att läka från trauman, bygga självförtroende och få kontakt med omvärlden. Det blir ett sätt att göra motstånd även under svåra omständigheter. Läsandet öppnar för egna idéer och tankar. Barnen hittar också förebilder i böckerna, som Pippi Långstrump som är så stark och går sin egen väg.
Vilken är din egen Astrid Lindgrenfavorit?
– Jag tycker om Emil väldigt mycket, historierna om honom är så roliga att läsa. Jag läser för min femåriga dotter, som också gillar Lotta på Bråkmakargatan. Inom Tamer läser vi också bland annat ”Mio min Mio” och ”Bröderna Lejonhjärta”. Alla  böckerna är unika på sitt sätt, och ger så mycket glädje och fantasi.
Namn: Renad Qubbaj, 42 år.
Yrke: Generaldirektör för Tamerinstitutet.
Bor: Ramallah, Västbanken.
Aktuell: Institutet får Astrid Lindgrens litteraturpris för sitt läsbefrämjande arbete för barn och unga på Västbanken och i Gaza. Bland annat genom bokprat och skrivarverkstäder, utbildning till bibliotekarier. Prissumman är fem miljoner kronor.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips