Startsida / Inlägg

Ok att utlämna familjen i böcker?

av Cecilia Gustavsson

Snyft, det var några rörande sista meningar om kärlek! Jag har precis avslutat memoarboken ”Summan av dagarna” av Isabel Allende (som fick sitt stora internationella genombrott med ”Andarnas hus”). Hon kommer till bokmässan och jag ska intervjua henne där.

Boken beskriver väldigt personliga saker som hänt i hennes egen familj, eller klan som hon kallar den: drogproblem, skilsmässor, gräl, barnlöshet. Alla – utom en styvson – gav till sist sitt medgivande till det som står om dem. Hon strök det som handlade om styvsonen. Tänk vad författare i alla tider använt sig av egna erfarenheter, och därmed också av vänner och familj.

Alla gör inte som Allende, utan skrivet glatt om exmakar, vänner, barn och föräldrar – om än något maskerade ibland.

Måste man fråga om lov tycker ni, eller är det författarens frihet att bruka sin omgivning?

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB