Startsida / Inlägg

Tips: Årets tio bästa pocketböcker

av Cecilia Gustavsson

Här kommer mina pocketfavoriter. Obs – utan inbördes bästordning. Beskrivningarna bygger på mina lite fragmentariska anteckningar från bokmässan.

 • Människohamn av John Ajvide Lindqvist

Mindre skräck än i "Låt den rätte komma in". Hybrid mellan relationsroman, spökhistoria, fantasy, realistisk miljöskildring. En förbannelse vilar över Domarö i skärgården. 6-åriga Maja pekar på något på isen, försvinner - en röd tråd genom berättelsen. Om en åldrad trollkarl och hans mystiska lilla väsen.
• En otrolig historia, fantasi - vem annars kan skriva detta så engagerande?
• Skriver fantastiskt bra.
• Skildrar människor mycket psykologiskt, som Majas allt mer nedbrutna pappa.

 • Kära syster av Tawni O´Dell

Själv uppvuxen i gruvdistrikt i Pennsylvania. Beskriver trasiga människor. Om Shae-Lynn, 40, fd polis, nu taxichaufför. Tillbaka i hemorten. Fick son som mycket ung. Hård, slåss, taskig klädsmak. Älskare, men inte närhet. Syster som hon tror är död dyker upp under mystiska omstämdigheter. Fastnade för O´Dell efter romanen "Avvägar", ännu grymmare.
• Vit underklass, människor i marginalen. Beskriv de plus miljöer sanslöst bra.
• Viss humor, färgstarka karaktärer, samtidigt förmåga att skildra människors utsatthet och solkigheter.
• Oväntade händelser.

 • Väninnan av Eva Franchell

Franchell var pressekreterare åt Anna Lindh, också vänner. Var med vid mordet. Vittne. Följer genomhela boken: Mådde allt sämre. Boken utspelar sig 1994-2006, bl a Estonia, tsunamin, EU-ordförandeskap. Om maktens centrum, stridigheter, taktik, konkurrens, Viktigt vem som får sitta med ministern på flygplanet. Fakta, men också personligt.
• Intressant inblick i politiken plus känslomässig och personlig.
• Välskriven, trots att hon egentligen inte är författare.
• Man lär sig mycket, påminns om händelser.

 • Analys av ett mord av Jed Rubenfeld

Listans doldis. Köpte den i NY, älskade den. Orginell historia, en deckare - bland annat. New York 1909, skyskrapor byggs, men inte bara fysiska landvinningar, psykologin gör sitt intåg. Sigmund Freud och Jung kommer dit - just detta sant. Brutalt mord plus mordförsök på unga överklassfröknar. Försöker lösa gåtan med annorlunda metoder.
• Intressant tid och stämningsfulla miljöer, framför allt societeten.
• Blandar fakta och fiktion mycket fiffigt - bildande.
• Spännande story med morden, att försöka lösa genom att använda psykoanalys.

 • Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk

Familjedrama. Detaljernas mästarinna. Enkelt, vardagligt språk. Beskriver gräl, tystnad och surande så att det gör ont. Anna och Mats, barnen Molly, 7, Sebbe, 11. Relation i sönderfall, semester till Sicilien. Mats tyst, Anna skriver heta sms till en annan. Ett sådant missnöje, oförmåga att vända om.
• Romanfigurerna har både goda och onda sidor, ex jaget, Anna, också falsk.
• Sinne för ögonblicksbilder i vardagen.
• Alla som levt i längre relation viss igenkänning, även från turistort.

 • Ett land i gryningen av Dennis Lehane

En bred, berättande roman, tegelsten 760 sidor, sällsynt. Känd för sina deckare om Angie och Patrick, också filmen "Mystic River", som bygger på roman. Träffat honom, berättade om sin egen uppväxt: Föräldrarna irländska immigranter. Boston början 1900- tal. Klasshat, rasism, den amerikanska drömmen slås i spillror. Tre huvudpersoner: Vit polis, svart man som blir brottsling, irländsk kvinna, arbetarklass.
• Imponerande romanbygge, skildrar en epok.
• En politisk vilja, Lehane avskyr klassklyftor, det märks.
• Levande karaktärer, med mörka och ljusa sidor, livets omständigheter formar dem.

 • Paris-Dakar av Jens Liljestrand

Sju berättelser om att vara man, skönlitterär debut. Tidningens Vi:s litteraturpris, välförtjänt. Som alla novellsamlingar lite ojämnt, men hög lägstanivå. Själv med i "Baren", en novell handlar om dokusåpor. Halsbrytande om en toastmaster vars kväll blir katastrof. Inte bara om män, att vara människa. Stramt språk.
• Människokännare av rang, psykologiskt insiktsfullt.
• Vågar vara absurd, som texten om medicinskt experiment: En man ska bli kvinna, gravid.
• Tonen: Svart humor, allvar, medkännande, kaxigt.

 • Nattfåk av Johan Theorin

Andra boken efter "Skumtimmen". Fåk=kraftig snöstorm. Ölandsmiljö. Unga familjen Westin från fin Sthlmsförort flyttar till 1800-talshus. Timret kommer från fartyg i kvav. Hemska saker händer - en i familjen drunknar. Får tolka mycket själv: Är det något övernaturligt som händer eller inte? Går de döda igen?
• Mix av genrer: kriminalroman, spökerier, familjeband, deckare med ung kvinnlig polis i centrum.
• Driv i språket, går inte att lägga ifrån sig.
• Stämningar, känslor: Vardagliga händelser blir läskiga.

 • Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates

Stor skildring. En kvinna, Rebbecca, bygger på Oates egen farmor Blanche. Författaren sa i min mejlintervju med henne att detta är den roman som hon tycker bäst om. Samhällshistoria i USA - första halvan 1900-talet. Livs- och klassresa: Föraktad våldsam barndom. Träffar man som slår, senare en snäll man. Rebbecca byter identitet, blir borgerlig, ansedd.
• Mästare på att beskriva förnedring, våld, utsatthet.
• Läslust, sidvändare.
• Hennes språk, karaktäristiskt för Oates, strålande.

 • Revolutionary Road av Richard Yates

Debutroman 1961. Modern klassiker, fått uppsving av film med leonardo di Caprio och Kate Winslet.(lika bra!). Sticker kniven i medelklassidyll och kärnfamiljsideal. Frank och April Wheeler har två barn fint hus. 50-tal med dess könsroller - låser fast dem. Funkar än! Driv, djup. Behov att smälta in kontra egna drömmar. De ser sig själva som annorlunda - men är de det?. Oväntat slut.
• Ångestframkalande och grym på ett sätt som verkligen känns.
• Beskriver både Frank och Aprils känslor övertygande.
• Existentiella frågor: Vad vill vi med våra liv? Vad kan man kräva av kärlek?

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB