Startsida / Inlägg

Litteraturvetare: Därför säljer deckare

av Cecilia Gustavsson

Åtta svenska kriminalromaner toppar listan över mest sålda pocket just nu, otroligt. Litteraturvetaren Sara Källholm har skrivit en avhandling om deckare, och jobbar nu på nästa i samma tema. Jag gjorde en kortintervju med henne om deckarboomen (att skriva gåtor om cykelstölder eller snatteri räcker definintivt inte):
Varför är svenska kriminalromaner så populära?
– Det är en evig berättelseform som går tillbaka till antiken: Stegrande spänning, ett väntat slut med svar på gåtan. Plus att innehållet ofta speglar samtiden. Svenska deckare hade en storhetstid på 50-talet, nu är vi mitt inne i den andra vågen. Stieg Larssons enorma popularitet har förlängt vågen, men snart kanske det kommer färre nya deckarförfattare.
Hur kan mord, blod och andra läskigheter passa som underhållning?
– Det är nervkittlande och engagerande, läsaren är på spänn hela tiden. Det har visat sig att det måste vara mord i deckare, annars blir det inte tillräckligt fängslande. Småbrott räcker inte. Svåra brott engagerar läsarnas känsla för rätt och fel, och man kan ställa sig frågor som vad som skulle krävas för att man själv skulle gå över gränsen.
Hur har deckarna förändrats de senaste åren?
– De anpassar sig till dagens värderingar. Om man jämför med 50-talet till exempel, så är det mer etnisk mångfald och jämställdhet. Fler kvinnor utmärker sig, både som huvudpersoner och författare. Sedan gräver man sig djupare in i ondskan. Man väjer inte för de läskigare bitarna, som att beskriva när lik obduceras.
Namn: Sara Källholm, 35. Yrke: Undervisar och forskar på språk- och litteraturcentrum i Lund. Skrivit en avhandling om deckaren mellan 1945 och 1960. Skriver nu om kvinnliga deckarförfattare.
Pockettoppen:
1. Åsa Larsson: Till dess din vrede upphör
2. Henning Mankell: Kinesen
3. Åke Edwardson: Den sista vintern
4. Liza Marklund: En plats i solen
5. Camilla Läckberg: Sjöjungfrun
6. Johan Theorin: Nattfåk
7. Mons Kallentoft: Sommardöden
8. Mari Jungstedt: Den mörka ängeln
(Källa: Svensk Bokhandel)

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB