Startsida / Inlägg

Martin Widmarks böcker slår Astrid Lindgrens!

av Cecilia Gustavsson

Astrid Lindgren har ramlat ner från förstaplatsen när det gäller vilken författare som lånas ut allra mest från skol- och vanliga bibliotek. Etta är nu Martin Widmark, som skriver om bland andra LasseMajas detektivbyrå och Nelly Rapp. (För övrigt är alla i utlåningstoppen barnboksförfattare, vuxendito kommer mycket längre ner på listan.)

Vem tycker du skriver bäst för barn – Astrid Lindgren eller Martin Widmark?

Jag gjorde en kortintervju med Martin W:
Dina böcker lånas ut mest i Sverige, vad har du som inte Astrid Lindgren har?
– Det kan jag inte svara på, jag är inte ute efter sådana jämförelser. Det är fantastiskt kul att ligga etta på listan, men lite läskigt också. Det blir nästan provocerande, som att jag sticker ut hakan fast jag inte vill – min mening är inte att börja jämföras med Astrid Lindgren. Hon var så otroligt duktig och lyckades med just det man vill: Att skapa egna världar.
Är det viktigt att skriva både om tjejer och killar, som i böckerna om LasseMajas detektivbyrå?
– Jag tror att det är befriande för läsarna att de bara är kompisar. De löser mysterier ihop, det finns ingen spänning, och egentligen är inte skillnaden mellan dem så stor. Det tror jag är skönt i en ålder när så mycket annat pockar på när det handlar om killar och tjejer.
Hur har du förändrats av framgångarna med LasseMaja, Nelly Rapp, Rakel och de andra?
– Jag försöker att inte låta mig påverkas. Det kommer en dag när jag inte ligger etta, och jag har ingen lust att se resten av livet som att det går utför. Man får inte bli för trygg, och inte heller känna prestationsångest. Jag vill anstränga mig för att varje bok ska bli minst lika bra som tidigare. När jag skriver brukar jag se ett läsande barn framför mig, som dras med och slukar böckerna.
Vilken är din favoritfigur av allihop?
– Det måste vara prästen i Valleby i böckerna om LasseMajas detektivbyrå. Han är så himla snäll men korkad, en riktig knäppgök. Han är som en symbol för den naiva vuxenrollen – han är som ett stort barn själv, men gör sig ändå till uttolkare för de stora frågorna.
Namn: Martin Widmark. Ålder: 48 Familj: Fru och Johannes, 15 , Kajsa, 11.
Bor: Hus i Stockholm. Aktuell: Ligger etta på listan över författare som lånas ut på skol- och andra bibliotek.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
  • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB