Startsida / Inlägg

Nytt på pocket – recensioner

av Cecilia Gustavsson

Varje vecka recenserar jag två aktuella pocketböcker på boksidorna. Här kommer de senaste, en skön blandning, med femplussaren i topp:

 • Roman +++++

"Ett land i gryningen" av Dennis Lehane
Episk roman om Boston vid första världskrigets slut. I centrum står en vit polis och en svart brottsling. Strålande upplägg och härligt välskrivet om en tid när den amerikanska drömmen spårar ur. Klasshat och misär, men också kärlek och hopp.

 • Roman ++++

"Pressa läpparna här" av Agneta Klingspor
Originell historia om en kvinna som inleder en passionerad - men också mycket destruktiv - relation med en yngre man. Här ångar det av sex, sprit och svartsjuka. Det brutalt kroppsliga språket imponerar i sin frispråkighet i början, men till slut blir jag matt.

 • Kriminalroman ++++

"Dödergök" av Katarina Wennstam
Författaren är journalist och har arbetat med brott mot kvinnor. Det märks - boken vill väcka läsaren. Det lyckas, tack vare att hon kan berätta. Huvudpersonen Maria köper hus, och upptäcker att en kvinna skjutits där. Hennes man är fängslad, men något stämmer inte...

 • Roman ++++

"Så fick vi se slutet" av Joshua Ferris
Har du någonsin jobbat på kontor? Läs denna kritikerrosade debut, något av en "The Office" i bokform (fast inte riktigt lika rolig). Vardagligheter, som snack vid kaffeapparaten, blir läsvärt och kul. Allt utspelas på en reklambyrå som går allt knackigare.

 • Kriminalroman +++

"Berättelsen om herr Roos" av Håkan Nesser
Ante Valdemar Roos är snart sextio och totalt uttråkad. Tills han börjar sitt hemliga liv. Nesser skriver finfint och när intrigen byggs upp är det här en sidvändare av rang. Tyvärr håller inte andra halvan av boken samma klass, en del av drivet och överraskningarna försvinner.

 • Roman +++

"Kan du säga Schibbolet?" av Marjaneh Bakhtiari
Bakhtiari skriver egensinnigt, med skön känsla för språk. Här får familjen Abbas spegla dilemman när det gäller "svenskhet", invandring och anpassning. Läsvärd, men den saknar kaxigheten och humorn från debuten "Kalla det vafan du vill".

 • Roman +++

"De modigas rike" av Tamara McKinley
Miljön är Australien vid 1800-talets början och här finns dramatik, romantik, förvecklingar och hat mellan vita och aboriginer. Men tyvärr också stereotypa romanfigurer och förutsägbara upplösningar. Men som en stunds verklighetsflykt i höstmörkret duger berättelsen gott.

 • Självbiografi ++

"Emma, Mias dotter" av Mia Eriksson
Om dottern från den omdiskuterade "Gömda" av Liza Marklund. Egentligen en intressant historia om Emmas destruktiva tonår i USA. Men här finns alldeles för många upprepningar från de tidigare böckerna och språket är torftigt. Synd.

 • Roman ++

"Kärlekens väv" av Ahdaf Soueif
Jag BORDE gilla den här: Historia, relationer, omsorgsfullt språk, fina recensioner... Men nej. En nutida kvinna rullar upp kärlekshistorien mellan engelskan Lady Anna och egyptiern Sharif vid 1900-talets början. Men berättelsen förblir hoppig och märkligt distanserad.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Sandra Christensen, Stefan Sköld, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB