Startsida / Inlägg

Hur kan påven vara så helig? Jättedebatt om svensk bok

av Cecilia Gustavsson

Vissa ämnen är så galet kontroversiella, speciellt om det rör religion eller på något sätt kvinnors frihet eller sexualitet (det vet jagbestämt efter att ha jobbat med jämställdhetsfrågor i tio år). Nu är författaren Karin Alfredsson i hetluften, på grund av boken ”Klockan 21.37”. I texten kritiseras påven, bland annat för sitt motstånd mot aborter. Boken utspelar sig i Polen och där har det tydligen blivit världens debatt.

Det konstiga är hur påven kan ha så stor makt fortfarande med sina mossiga, förtryckande åsikter. Jag pläderar inte för abort som något slags preventivmedel, men visst skulle världen se bättre ut om kvinnor överallt var fria att använda p-medel eller kunde få laglig abort i stället för att föda massor av oönskade barn eller dö på kuppen. Kolla in RFSU:s kampanj ”Mammakampen” så får ni se vilket enormt problem det här är. En halv miljon kvinnor dör varje år i samband med en graviditet, en förlossning eller en osäkert utförd abort.

Det är tur att litteraturen finns, att den förmår väcka sådan uppståndelse. Läs mer om Karin A på Svensk Bokhandels sajt.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Sebastian Laneby och Lina Thorén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB