Startsida / Inlägg

Nytt på pocket: recensioner

av Cecilia Gustavsson

Under hösten har det kommit många riktigt bra böcker på pocket, kul! Här kommer mina senaste recensioner från boksidorna, i plusordning – flest plus överst.

 • Spänningsroman ++++

Darling Jim av Christian Mörk
Magisk, suggestiv stämning i originell genrehybrid: lite saga, lite deckare, lite relationsdrama. Om tre irländska systrar, vars liv förändras när det kommer en mystisk främling till den lilla staden. En internationell succé som det är svårt att lägga ifrån sig.

 • Roman ++++

De välvilliga av Jonathan Litell
Ett hyllat storverk – men fruktansvärt sorglig om människans ondska. Om andra världskriget ur en nazistofficers perspektiv. Alla grymma detaljer på 900 sidor gjorde att jag var tvungen att skumma ibland, trots att boken är otroligt välskriven.

 • Roman ++++

Känner vi varann? av Karin Shepard
En liten pärla! Psykologiskt drama med ett stramt språk som är en njutning att läsa. En kvinna hittas död i en lägenhet i New York, och genom tre mycket olika berättarröster lotsas läsaren listigt och skickligt fram till vad som egentligen hände.

 • Roman ++++

Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson
Syskontemat är något av Axelssons specialare. Här handlar det om två tvillingsystrar som växer ifrån varandra. Försummelse, laddade familjeband och 60-talsmiljöer bildar denna psykologiskt intressanta historia. Självklart välskriven.

 • Självbiografisk roman +++

Karlstad Zoologiska av Hanna Hellquist
Författaren berättar om sin uppväxt i korta kapitel och hänger upp historien på familjens alla djur. I fokus står relationen till pappan. Originell idé, charmigt och rappt skrivet. Men jag saknar djup, det slutar som fluffig sockervadd: Mumsig, men snabbt glömd.

 • Roman +++

Pioner av Isabella Varricchio
Romandebut om två väninnor på Greklandssemester. Bitvis glimrande välformulerad, men också många kryptiska stycken i en lite sökt, litterär stil. Ämnena är dock intressanta: Vänskap, sexualitet och kvinnlig utsatthet och makt. Hoppas på mer raka rör i nästa roman.

 • Självbiografi ++

Den sista föreställningen av Randy Pausch
Författaren, en professor, höll en föreläsning strax innan han dog i cancer: Allt står här. Summan är vad han lärt sig av livet och vill förmedla till sina barn. Bitvis rörande, med läsvärda anekdoter, men tyvärr också klyschigt och lite självgott.

 • Roman ++

Våtmarker av Charlotte Roche
Kan vara det äckligaste jag läst. Boken utspelas på ett sjukhus, där en ung kvinna ligger och funderar. Någonstans finns här ett feministiskt uppror och ett familjedrama, men det drunknar i beskrivningar av hemorrojder, avföring och diverse kroppsutsöndringar. Uäk.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB