Startsida / Inlägg

Svensk bok poppis i Taiwan

av Cecilia Gustavsson

Maria Ernestams ”Busters öron” ligger på boktoppen i Taiwan, smått märkligt, men roligt. Den är dessutom riktigt bra, om en dotter som mördar sin egen mamma. Fast det är ingen krimroman, mer en relationsdito. Min personliga favorit av henne är ändå debuten ”Caipirinha med döden”, en historia som är absurd och realistisk på en gång.

Här kommer min kortintervju med Maria E:

Varför tror du att ”Busters öron” ligger på boktoppen i Taiwan?
– För att temat är universellt – en dotter som inte känner sig älskad av sin mamma. I vissa länder har nog särskilt kvinnor lärt sig att trycka ner sina känslor, då blir det oerhört befriande med en som värjer sig och inte blir ett offer. Redan på första raden får man veta att huvudpersonen dödat sin mamma.
Vad tänkte du när du hörde att romanen blivit en snackis på nätet där?
– Det är makalöst. Jag tänkte på nätets möjligheter och påverkan, det är otroligt spännande! Jag har sett en del av kommentarerna från Taiwan. Någon skrev att hon hade vikt just hundöron för varje sida där hon kände något extra, det blev 20 sidor. Någon skrev ”Eva i boken kommer alltid att kännas nära mig”.
Jag läste om den ”ernestamska” stilen – hur vill du beskriva den?
– Jag tror att jag skriver om allvarliga ämnen på ett sätt som många kan ta till sig. Jag har alltid med en viss karaktäristisk svart humor, som nog är speciell för mig. Det finns svärta, vissa vändningar som är ovanliga, ganska drastiska. Jag har fått kommentarer om ”magisk realism”, något magiskt mitt i det vardagliga.
– Och så skriver jag gärna om lite skruvade människor med handlingskraft –  kvinnor som drivits till sin gräns och sedan agerar. Det tilltalas många av.
Namn: Maria Ernestam. Ålder: 50 år. Bor: Stockholm.
Bakgrund: Slog igenom med debutromanen ”Caipirinha med döden” 2005. Har sedan dess bland annat skrivit ”Busters öron” och ”Alltid hos dig”. Hon finns översatt i bland annat Danmark, Island, Ryssland, Tyskland, Färöarna och Taiwan.

Maria-Ernestam.gif

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips