Startsida / Inlägg

Här är boktrenderna 2010

av Cecilia Gustavsson

Vad kommer vi att läsa i år? Tröttnar vi på deckarna? Slår e-boken igenom?
Jag intervjuade personer i bokbranschen om boktrenderna 2010:
• Vad blir den stora skönlitterära trenden 2010?
Dorotea Bromberg, förlagschef Brombergs:

– Fler böcker tar itu med klimatfrågor. Och det kommer allt fler spännande författare från Asien (från länder som Pakistan, Indien), från Afrika och det forna Östeuropa. I Sverige gör nog den äkta goda berättelsen comeback. Jag tror att vi lämnar deckarhysterin samt bekännelse-eländesromaner bakom oss.
Lasse Winkler, chefredaktör, Svensk Bokhandel:
– Deckartrenden fortsätter att växa. Det handlar mycket om att svenska deckare blivit så otroligt populära internationellt. Alla inblandade kommer att vilja fortsätta, eftersom det betyder så mycket för dem. Jag tror också att trenden med vampyrer och annat övernaturligt håller i sig.
Pontus Göransson, inköpsdirektör, Akademibokhandeln:
– Trenden med väldigt många svenska deckare verkar inte avvika. Över huvud taget satsar förlagen på duktiga svenska författare. Förutom skönlitteratur blir det fokus på hälsa, både kroppsligt och när det gäller personlig utveckling. Eftersom det är valår kommer nog debattböcker och politisk litteratur.
• Vilken bokhändelse ser du själv fram mest emot?
DB: – Personligen jättemycket mot att träffa Patti Smith när hon kommer till Sverige för sin boks skull. Och det är alltid intressant med bokmässor. Men framför allt ser jag fram emot att äntligen få uppleva en explosion inom print on demand och på e-boksmarknaden.
LW: Att konkurrenterna till Amazons läsplatta Kindle kommer stort, även om de inte slår igenom bland folk i allmänhet i Sverige ännu. Internationellt får vi se se den tredje, kanske eventuellt fjärde, generationens läsplattor. Det blir väldigt intressant.
PG: Min personlige favorit Johan Theorin kommer med sin tredje bok. Och så hoppas jag på någon doldis man inte räknat med. Bokmässan i London kan bli ännu mer intressant sett ur den nya generationens perspektiv, med läsplattor, e-böcker med mera. Det är positivt.
• Vilken blir den största händelsen inom bokbranschen i stort?
DB:
– Att den nya tiden föder nya, spännande bokhandlare. Borta är enbart expansionen inom internetbokhandeln. Nu kommer den lokale, medvetne, smarte och oförtröttlige bokhandlaren att blomma. Han/hon ska jobba med events, sagostunder, författaruppträdanden, läsecirklar och med sin egen trogna kundkrets.
LW: – En oerhört aggressiv debatt inom bokhandelsbranschen om vad en bokhandel egentligen ska vara. I dag syns en trend med McDonaldsifierade bokhandlare som är inriktade på köpmönster. Nu kommer kraven på en annorlunda bokhandel tillbaka.
– Bokpriserna kommer att öka. Och mindre och medelstora förlag blir mer synliga.
PG: – Nu har vi haft ett mellanår i branschen, vi har tidigare varit bortskämda med bra försäljning sedan bokmomsen sänktes 2002. Jag hoppas att vi kan ta oss ur det här nu. Julhandeln har gett en fingervisning om att folk fortfarande är intresserade av att läsa böcker.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Rebecka Rakell
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB