Startsida / Inlägg

Marklunds nya – ett plagiat?

av Cecilia Gustavsson

Nu misstänker Klas Östergren att Liza Marklund och James Patterson har plagierat en nyckelscen ur hans ”Den sista cigaretten” i deckaren ”Postcard Killers”. Mystiskt. Jag har inte läst Östergrens roman eftersom det var min kollega Ingalill Mosander som intervjuade honom. Däremot intervjuade jag Marklund/Patterson, som bollat berättelsen mellan sig och skrivit ihop.

Det gäller en scen där mördade personer rekonstruerats efter Nils Dardels berömda målning ”Den döende dandyn”. Men det verkar rätt långsökt tycker jag: VARFÖR skulle de sno en scen ur en roman? De verkar ha tillräckligt med fantasi själva. Ingen vill väl anklagas för att stjäla andras idéer.

Vad tror ni – är scenen ett plagiat?

 

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Aleksandra Wojcik och Elvira Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB