Startsida / Inlägg

Från anti-macho till judendom

av Cecilia Gustavsson

Det är väldigt kul med författare som vågar byta genre. Stephan Mendel-Enk är en. Han blev mycket uppmärksammad för sin reportagebok ”Med uppenbar känsla för stil”, där han ifrågasatte det som är ”manligt”.

Nu har han skrivit något HELT annat. Jag gjorde en kortintervju (tur att det blev någon över huvud taget, för han pratade galet fort i telefon på extrem göteborgska. Nästan tolkbehov):

Hur vill du beskriva romanen ”Tre apor”?
– Ett familjedrama i judisk miljö. En ganska allvarlig historia som berättas på ett skämtsamt sätt. Jag har blandat mycket från min egen bakgrund med påhittade scener. De som jag skriver om fick läsa först när den var klar, det var nervöst. Som tur är fick de en skön känsla av boken.
Hur upplever du synen på judar i dag?
– Den är lite dubbel. Många tycker nog att judendomen står för en gemenskap med speciella traditioner. Samtidigt är många kritiska mot Israel. Men jag tror att de flesta kan hålla isär ett lands politik och enskilda människor och deras religion.
– Jag har mött mycket nyfikenhet och intresse för att jag är jude. Jag tyckte bara att det var roligt att ha något speciellt, en egen värld med en stor trygghet och familj. Min judiska bakgrund har nog påverkat mig mycket, fast det är svårt att säga exakt hur.
Vad hände med debatten om manlighet efter din hyllade bok ”Med uppenbar känsla för stil”?
– Just när den kom blev det som om allt ”macho” är dåligt och måste försvinna. Det händer säkert saker med mansrollen hela tiden, men det går i trender. Debatten om jämställdhet är extremt levande i Sverige i jämförelse med andra länder.

Namn: Stephan Mendel-Enk. Yrke: Författare och frilansjournalist. Ålder: 35 år.
Familj: Fru, barnen Leon, 7, och Channah, 3. Bor: Stockholm.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Fred Balke, Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB