Startsida / Inlägg

Recensioner: 10 aktuella pocket

av Cecilia Gustavsson

Lysande läsning – och hyfsad. Här kommer rmina bertyg på tio böcker som kommit på pocket den senaste tiden (femplussarna överst):

Kriminalroman +++++
Tre sekunder – Roslund & Hellström
Utsågs till förra årets bästa deckare, med rätta. Huvudpersonen är en småbarnspappa som lever dubbelliv – han är hemlig infiltratör av maffian. Effektivt, mycket väl researchat och oupphörligt överraskande. Här finns dessutom både samhällskritik och underhållning.

Roman +++++
Drottningen vänder blad – Alan Bennett
Kritikerrosad, humoristisk berättelse som hyllar kärleken till böcker. Huvudpersonen är ingen mindre än den engelska drottningen. När hon en dag upptäcker bokbussen blir hon besatt av läsning. Till undersåtarnas förfäran börjar hon glömma sina plikter.

Roman +++++
Bergets döttrar – Anna Jörgensdotter
En berättelse om fem syskon – med fokus på de tre döttrarna – och deras strävan efter kärlek, frihet och någon slags gemenskap. Platsen är Sandvikentrakten, åren är runt andra världskriget. Välförtjänt prisad.

Roman ++++
Skräck och avsky i Las Vegas- Hunter S Thompson
Hejdlöst galet om författaren själv och han advokat, som reser runt i USA medan de vräker i sig droger. En kultbok som ibland är babblig, men stundtals extremt rolig  – och obeskrivbar. Boken har filmatiserats, med bland andra Johnny Depp.

Roman +++
Tårtgeneralen – Filip Hammar/Fredrik Wikingsson
Tragikomisk historia som bygger på verkligheten. Köping utses till Sveriges tråkigaste stad. Idésprutan och skojaren Hasse P vill ändra på det genom en rekordstor smörgåstårta. Ingen stor litteratur, men en hel del kul formuleringar och knasiga karaktärer.

Roman +++
Släktfeber – Sara Paborn
En roman med sommarkänsla och hög mysfaktor. En 31-årig kvinna har fått ärva ett sommarhus, och där strålar delar av släkten samman. Gamla familjebråk kommer upp till ytan, och berättelsen är både charmig och allvarlig. Helt enkelt: trevlig.

Science fiction +++
Toffs bok – Kalle Dixelius
Det är 2200-tal. I ett hårt, förfallet ”Ståkkålm” lever den unge mannen Toff, som ger sig ut på en vandring söderut för att söka lyckan. En mörk framtidsskildring med många kluriga detaljer. Klart godkänd romandebut, för läsare med livlig fantasi.

Roman +++
Halva liv – Mats Strandberg
En mix av lite kärlek, spänning och släkthistoria. Jessica börjar läsa ett brev från sin döda farmor, och får reda på en väl dold familjehemlighet. Samtidigt letar hon efter sin mystiskt försvunne pojkvän. Lättläst underhållning för stunden, med ett budskap.

Kriminalroman +++
Jägarens hjärta – Deon Meyer
Denne sydafrikanske författare har ett ganska avskalat språk som är njutning att läsa. Men historien – om en jagad man på en livsfarlig motorcykelfärd – blir enahanda trots politiska intriger. Läs ännu  hellre hans första bok på svenska, den suveräna ”Död i gryningen”.

Roman ++
Drottningoffret – Hanne-Vibeke Holst
Jag uppskattar verkligen Holsts böcker. Men här hon har blivit för förtjust i sin egen berättelse om socialdemokraternas kronprinsessa – den är så mångordig att 200 sidor borde bort. Synd på en intressant story om politik, främlingsfientlighet och familjepussel.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB