Startsida / Inlägg

Boktips: Årets åtta bästa pocket

av Cecilia Gustavsson

På bokmässan tipsade jag om årets åtta bästa pocketböcker hittills i år. Här kommer de:

Roman: Den utstötte
Sadie Jones
Lysande debut om en pojke på väg mot psykiskt sönderfall. Platsen är ett skenheligt litet samhälle i efterkrigstidens England. Lewis ser sin älskade mamma drunkna, men omvärlden är kall och oförstående. Tror to m att det kan vara hans fel. Sorglig, hemsk och …alldeles underbar.

Thriller: Utan ett ord
Linwood Barclay
Den här sticker verkligen ut i sin genre, inte minst tack vare den spännande grundhistorien: En 14-årig tjej vaknar en morgon och upptäcker att huset är tomt. Hennes familj är spårlöst borta. 25 år senare söker hon fortfarande, och mystiska ledtrådar börjar dyka upp. Vilken sidvändare!

Historisk spänning: Det blödande hjärtat
Andrew Taylor
Utsågs till bästa översatta utländska roman när den kom på svenska förra året. Året är 1934. Överklasskvinnan Lydia Langstone har flytt från sin make och flyttat till en ruffig del av london. Gamla gåtor i huset, där hon bor med sin far. En försvunnen kvinna – mördad? Börjar rota och dyker upp mörka hemligheter. Suggestiv stämning!

Roman: Gå inte ensam ut i natten
Kjell Westö
Skickligt ihopknutet om tre människoöden. Platsen är Helsingfors, huvudpersonerna tre unga som bildar ett band på 60-talet. Tidsmässigt spänner storyn över tre generationer. Fina personteckningar, dessutom.

Roman: Älskade syster
Joyce Carol Oates
Skrämmande, oändligt välskrivet och spännande. Berättelsen bygger på ett verkligt brott – mordet på en liten amerikansk skönhetsdrottning. Berättare här är en störd, olycklig storebror. En psykologisk studie av det amerikanska samhället och själviska vuxna.

Biografisk roman: Jag skulle vilja vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)
Anneli Jordahl
Ett lysande stycke litteratur om Ellen Key, som kämpade för kvinnors rättigheter kring sekelskiftet. Här finns en olycklig romans med en gift man, och fina beskrivningar av miljöer och andan i slutet av 1800-talet. Vill ha mer.

Självbiografi: Dyngkåt och hur helig som helst
Mia Skäringer
Boken handlar om hennes eget liv – en skilsmässa där hon stämplades som den onda, hennes nya liv med bonusbarn, om hennes prestationsångest. Det är verkligt, stökigt, känslomässigt upp och ner. Och med humor förstås.

Klassiker: Dödssynden (nyutgåva)
Harper Lee
En modern klassiker som väckte stort rabalder när den kom ut i USA 1960. Genom en nioårig flickas ögon får vi följa ett sydstatssamhälle där rasismen härskar. Hur ska det gå när flickans pappa advokaten ska försvara en svart man, misstänkt för våldtäkt på en vit kvinna? Utsökt skriven.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB