Startsida / Inlägg

Recensioner: 5 aktuella pocketböcker

av Cecilia Gustavsson

Här kommer mina recensioner av fem aktuella pocketböcker – bäst först. På boksidorna på lördag skriver jag om en riktig pärla – och en som jag blev besviken på.

Roman +++++
”Älskade syster” av Joyce Carol Oates
Skrämmande, oändligt välskrivet och spännande. Berättelsen bygger på ett verkligt brott – mordet på en liten amerikansk skönhetsdrottning. Berättare här är en störd, olycklig storebror. En psykologisk studie av det amerikanska samhället och själviska vuxna.

Roman ++++
”Skära för sten” av Abraham Verghese
En internationell succé om ett par föräldralösa tvillingbröder i Etiopien. Författaren är läkare, vilket märks tydligt. Det här är en bred episk berättelse om medicin, kärlek, familjeband och identitet. Något trög början, men det lönar sig att läsa vidare.

Roman ++++
”Glitterscenen” av Monika Fagerholm
Få kan skapa egna världar som denna finlandssvenska. Här är uppföljaren till den Augustprisade ”Den amerikanska flickan”. Huvudpersonerna har blivit äldre och lever vidare med sina demoner från barndomen.
Bör läsas för den förtätade stämningen, som inte går att uppleva i småportioner.

Roman +++
”Lämna världen” av Douglas Kennedy
I centrum står Jane, framgångsrik professor. När hennes liv på olika sätt faller sönder, tvingas hon starta på nytt. Kennedy är vanligen en säker kvinnoskildrare, men här lyfter inte berättelsen riktigt. Det blir hyfsad läsning för stunden. Läs hans ”Den andra kvinnan” i stället – den är suverän.

Roman +++
”Finns inte på kartan” av Carin Hjulström
Lättsam underhållningsroman om journaliststuderande Frida, som till sin fasa får praktik på en liten småländsk ort som håller på att tyna bort. I takt med att hon lär känna byn och dess invånare försvinner hennes fördomar.
Småtrevligt är ordet.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB