Startsida / Inlägg

Boktips – tio pocketrecensioner

av Cecilia Gustavsson

Här kommer ett gäng aktuella pocketböcker som jag recenserat. I betygsordning – bäst först.

Historisk spänningsroman +++++ ”Det blödande hjärtat”  av Andrew Taylor

Suggestiv stämning i berättelse som rör sig i ett ruffigt London 1934. Överklasskvinnan Lydia rymmer från sin man och flyttar in i ett hyreshus fullt av mörka hemligheter. Hon börjar rota i det förflutna, samtidigt som nazismen är på frammarsch. Fantastiskt välskrivet.

Spänningsroman +++++ ”Mordets praktik” av Kerstin Ekman

Mästerligt skriven deckarhistoria som tar avstamp i Hjalmar Söderbergs ”Doktor Glas”. Förra sekelskiftets Stockholm är levande beskrivet, och huvudpersonen doktor Revinge är både sympatisk och ett riktigt äckel. Frågan är: Kan det någonsin vara rätt att ta en annan människas liv?

Novellsamling +++++ ”Nära hem” av Alice Munro

Denna kanadensiska är något av ett geni när det gäller att beskriva människors – särskilt kvinnors – psyken. Hon borrar sig ner i till synes vardagliga liv och uppfinner precis vad som helst under ytan. Fantastiskt precist och återhållet språk, och flera ”Just så är det!”-känslor.

Självbiografisk berättelse ++++ ”Yarden” av Kristian Lundberg

Författaren själv gör en klassresa tillbaka mot botten på grund av skulder. Han blir timanställd i Malmös hamn – ett jobb som är ödsligt, monotont och ibland förnedrande. Boken är realistisk, sorglig och öppenhjärtig, om hur vår bakgrund för alltid påverkar oss.

Roman ++++ ”Den förspilla vakan” av Nadeem Aslam

Sorgligt, våldsamt och tänkvärt om dagens Afghanistan. Ryska Lara flyttar in hos engelsmannen Marcus medan hon letar efter sin försvunne son. Alla i boken bär på tragedier av kriget och författaren låter de olika religionerna vara goda ibland, onda ibland. Vackert, stramt språk.

Samling av kortromaner ++++ ”Drama Queens” av Ernestam/Forss/Frimansson/Herngren/Jansson

Fem kvinnliga författare har skrivit varsin kortroman på temat dramatik i vardagslivet. Det blir både underhållande, roligt och tragiskt – och ibland med igenkänning. Mest är det kvinnor i huvudrollerna, men hhär finns även en pappa som tar sin son och rymmer hemifrån.

Personlig reseskildring ++++ ”En del av mitt hjärta lämnar jag kvar” av Diana Janse

Författaren berättar om de år när hon jobbade för UD i Kabul. Hon är mästare på att skildra både det lilla vardagslivet och de stora skeendena. Det är personligt och engagerat, samtidigt man lär sig en hel del om Afghanistan och dess våldsamma historia.

Roman +++ ”Summan av kardemumman” av Zac OÝeah

Persongalleriet är ett gäng udda typer i Mellanöstern. Den här storyn liknar inget annat. En hejdlös blandning av humor, thriller, skröna, politik och historia. Den främsta behållningen är författarens ekvilibristiska språk, tyvärr blir det också ganska ojämnt.

Kriminalroman ++ ”Den svarta löparen” av Kristina Appelqvist

Pusseldeckare som utspelas i Skövde, när en sekreterare hittas mördad på universitetet. Här finns många goda intentioner, som skildringen av manligt och kvinnligt i den akademiska världen. Men själva deckargåtan fängslar inte tillräckligt, och romansbiten är för förutsägbar.

Deckare ++ ”Postcard killers” av  Liza Marklund/James Patterson

Två storsäljare går samman och skriver en kriminalhistoria om kärlekspar som mördas runt om i Europa. Resultatet är onekligen en driven sidvändare, men med ytliga personskildringar och hafsigare skriven än vad vi är vana vid från Marklund.

 

 

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Sebastian Laneby och Lisa Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB