Startsida / Inlägg

Mia Skäringer – ett geni?

av Cecilia Gustavsson

Om Mia Skäringer hade en religion skulle jag kunna tänka mig att gå med i den. I går såg jag hennes föreställning på Cirkus i Stockholm och skrattade – och grät lite också, för den delen – i två timmar. Så fruktansvärt kul och samtidigt nattsvart ibland. Vem mer kan göra stor humor om sådan tragik som en våldtäkt?

Men hennes bok, ”Dyngkåt och hur helig som helst” är väldigt bra den också. Jag tipsade om den i gårdagens Söndagsbilaga, här kommer det:

Nu drar Mia Skäringer ut på sin hyllade enmansshow igen.
För dig som missat både den och boken: Läs genast hennes roliga och sorgliga krönikesamling, som finns i pocket.
Därför gillar jag den här:
”Dyngkåt och hur helig som helst” är en personlig bok som är på riktigt. Inget koketterande om stressigt tv-liv, inget ytligt ironiserande. Utan svärta som är svart, och humor som är skruvad och väldigt kul. Ja, ni vet hur rolig Mia Skäringer är i ”Solsidan” och ”Mia och Klara”.
Varenda kvinna över 30 känner säkerligen igen sig i något, och män borde läsa den för att få en nyttig inblick i kvinnors hjärnor. Eller andra människors hjärnor, helt enkelt.
Handling:
Boken består av texter från Skäringers krönikor och blogg. Det handlar om svackor av riktigt dåligt självförtroende, om sex, prestationsångest och att bilda en ny familj. Ledsenhet varvas med underhållande utfall mot porriga julunderkläder och trenden att ha ett visst märke på gummistövlarna.
Hon har själv sagt att hon är trött på falska glättiga fasader och längtar efter verklighet och sårbarhet. Och oj, vad hon lyckas med att förmedla det.
Författaren:
Mia Skäringer är 34 år och uppväxt i Värmland. Hon bor på en ö utanför Göteborg. Hon slog igenom med radioprogrammet ”Roll on” ihop med Klara Zimmergren. De gjorde sedan humorprogrammet ”Mia och Klara”.
Hon har också en av huvudrollerna i rosade tv-serien ”Solsidan”, och turnerar nu runt med föreställningen ”Dyngkåt och hur helig som helst”.

!: Mia Skäringer har fått tv-priset Kristallen både för ”Solsidan” och ”Mia och Klara”.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB