Startsida / Inlägg

Boktips: Aktuella pocketböcker

av Cecilia Gustavsson

Här kommer mina senaste pocketrecensioner. Många bra som kommit den senaste tiden. Och som vanligt: Högst betyg överst.

Roman +++++ ”Eldar och is”av Birgitta Stenberg Oj, vad jag gillar Birgitta Stenberg. Här skriver hon om sin egen släkts historia, från mormodern som hamnade i en kärlekstriangel med en präst och hans fru fram till hennes eget liv. Egensinnigt och fängslande om kvinnors villkor och chansen att forma sin egen framtid. 

Roman: +++++ Till sista andetaget av Anne Swärd Den här berättelsen har en alldeles egen ton. Den växlar mellan lojhet och intensitet, och mellan olika tidsplan.  Berättarjaget är Lo, en självständig tjej som växer upp på landet. Hon och den äldre killen Lukas  – en riktig ensling – finner varandra till omgivningens förfäran.

Roman ++++ Jag ska bara fixa en grej i köket av Moa Herngren Lättläst och engagerande om tunga ämnen som mobbing och alkoholism: Ensamstående mamman Ingrid, 35, smygsuper för att bota sin dåliga självkänsla och klara vardagen. Från att tycka synd om henne ville jag klippa till henne…

Roman ++++ Farväl till Berlin  av Christer Isherwood Den här romanen består av flera korta berättelser. Berättarjaget är författaren själv, som möter en rad olika människor i Berlin under tidigt 30-tal. Han är en iakttagare som träffsäkert beskriver både miljöer och personligheter. Kul och tragiskt.

Roman ++++ Easter Parade av Richard Yates Inte ett mästerverk, som ”Revolutionary Road”, men absolut läsvärd. Även här handlar det om dystra öden bakom fasaderna, och Yates var uppenbarligen en expert på att skildra kvinnor. Två systrar söker förgäves efter kärlek och lycka. En lever för det mesta som singel, den andra gifter sig med ett riktigt svin. 

Roman ++++ Blondie av Birgitta Andersson En djupdykning i ett liv som bestått av övergrepp, kriminalitet och anstaltsvistelser. Trots all misär och fattigdom skriver ”Blondie” om sitt struliga liv med glimten i ögat. En nyttig och personlig inblick om att växa upp med riktigt usla förutsättningar, och ha extremt svårt att leva som ”Svensson”.

Roman ++++ Den blå dagboken av James A Levine Eländig misär, beskriven utan onödigt snyft. I centrum står en liten flicka som säljs som prostituerad i Mumbai. Hon berättar om sitt liv i dagboksform. Författaren är läkare som hjälper just utsatta barn och kvinnor, och engagemanget märks. Berörande och vackert skriven.

Roman ++++ Boys av Anna Ringberg Kritikerrosad socialrealsim med öga för detaljer. Lasse ska ordna kalas på 65-årsdagen. På väg är hans son Matti, som han inte sett på flera år. Det tredje perspektivet skrivs ur den försvunne hunden Boys perspektiv – ett kul grepp. Men kanske ska man vara hundvän för att verkligen uppskatta den.

 

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB