Startsida / Inlägg

Ny roman rosad i dag

av Cecilia Gustavsson

Mara Lee har tidigare skrivit romanen ”Ladies”. Hennes nya roman ”Salome” har rosats av kritiker i dag. Jag gjorde en kortintervju med henne:

Hur vill du beskriva din roman ”Salome”?

– Den handlar om Elsa, som är 14 år. Om hennes raseri, vilja och sökande.  Boken kretsar kring hennes liv, skolan, bästisen Veronica som är sjuk, dansen. En dag får hon en fosterbror, och mötet med honom drabbar henne på ett sätt hon inte kan hantera. Elsa är en person som vill mycket, en kraftfull person som vägrar att bli ett offer. Men hennes vilja och raseri, hennes begär är så starkt att det skapar kaos, förstörelse, men också stunder av nåd.

Varför valde du att skriva om en flickas tonår?

–  Det är en magisk tid. Jag var intresserad av att skriva fram passionen, alla de akuta, bråddjupa känslolägen som är så karakteristiska för tonårstiden. Miljöer och ting som ter sig banala, men som för en fjortonåring kan innebära höjden av laddning och dramatik: en kemisal, doften av snö, en skolkamrats blonda lugg.– Jag ville skildra unga flickor som begärande, handlande varelser, inte bara offer för  omständigheterna. Flickorna i boken är starka, egensinniga men varken goda eller onda. 

Du forskar, har översatt och undervisat och skriver. Vad är roligast, och varför?

– Det är roligt på olika sätt, och det är improduktivt att försöka jämföra. De förutsätter varandra, korsbefruktar och stärker.
Namn: Mara Lee.Ålder: 38 år.Yrke: Författare och forskare.Bor: Stockholm.Aktuell: Med romanen ”Salome”  Hon debuterade med den uppmärksammade ”Ladies” 2007. 

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB