Startsida / Inlägg

Nystart på bokbloggen!

av Cecilia Gustavsson

Hej läsare. Har varit på semester och lämnat den stackars bloggen åt sitt öde. Nu ska det blir andra bullar. Är tanken.

Här kommer raskt de senaste pocketrecensionerna i betygsordning. Ovanligt många som är okej, ganska bra, varken mer eller mindre:

Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman Biografi +++++

Författaren kartlägger sin mamma Charlottes ovanliga liv med hjälp av brev, dagböcker och polisakter. Hon hann vara grevinna, kommunist och bo i bland annat Moskva och Berlin. En fascinerande berättelse – också om Mellankrigstidens Europa.

Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger Roman +++++

Mystisk och fantasieggande historia med en hel del övernaturliga inslag. Ett par unga tvillingsystrar som får ärva sin döda mosters lägenhet i London. Här avhandlas stora frågor som kärlek, självständighet och död. Extra plus för det överraskande och kluriga slutet.

Frukta inte av Anne Holt Spänningsroman +++

Holts fjärde deckare om kriminologen Inger Johanne Vik hittas flera döda personer, som visar sig ha ett samband. Jag gillar henne patos när hon skriver om förakt för de som är ”annorlunda”. Personerna är faktiskt mer intressanta än själva krimintrigen. 

På andra sidan solen av Maria Ernestam Roman +++

Boken består av två delar: En utmärkt skildring av ett äktenskap i sönderfall, där hustrun funderar på om hon verkligen känner sin man. Den andra delen är berättelser från ett missionärsliv i Kina. Tyvärr blir resultatet lite hoppigt, man vill tillbaka till Violas relation.

Kungens födelsedag av Hans Koppel Roman +++

Snabbläst underhållning om några livsöden i nutid. Här finns kungen själv, några miljöaktivister som ställer till med en aktion, en livvakt och några till. Helt okej för stunden. Men läs mycket hellre Koppels suveränt roliga och träffsäkra ”Vi i villa”, en satir över medelklassen.

Eskil – riddaren av syrénbersån av Gunilla Linn Persson Roman +++

Författaren är en av personerna bakom tv-serien ”Skärgårdsdoktorn”. Här är det 50-tal,och ett par får en son med Downs syndrom. De bestämmer sig till omgivningens häpnad för att ha honom hemma. Angeläget ämne, men det är något med språket som gör att den inte riktigt griper tag.

Vecka 36 av Sofie Sarenbrant Spänningsroman +++

Typisk modern deckare som mixar relationer med spänningsintrig. Två par är på semester på Österlen, när plötsligt en av kvinnorna försvinner. Det här är läskigheter att mysa ner sig i soffan med för stunden, men som inte sticker ut. Bör inte läsas av höggravida…

Juliet, naked av Nick Hornby Roman +++

Karatäristisk Hornbystory om en man som är besatt av en gammal försvunnen rockstjärna. De bästa delarna handlar faktiskt om hans sambo och deras utnötta, trista relation. Överraskande vändningar, men författaren är lite väl förtjust i sina egna formuleringar.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB