Startsida / Inlägg

12 nya pocket – recensioner

av Cecilia Gustavsson

Här kommer recensioner av tolv pocketböcker som kommit under försommaren. Bäst först!

Självbiografi +++++ Min kamp 1 av Karl Ove Knausgård

Oj, vad det har bråkats om Knausgårds sätt att lämna ut sina närmaste. Men den här självbiografin är som ett rus med sitt textflöde och detaljer. Om allt från vardagen till livets stora frågor. Den alkoholiserade pappans död är det centrala.

Roman +++++ Den stulna romanen av Nawal El Saawadi

Denna snart 80-åriga (!) frihetskämpe och feminist har skrivit en rörande, upprorisk och sorglig roman om en familj i Kairo. I centrum står den priviligierade flickan Magiida, som tycker att hennes liv är meningslöst, och den föräldralösa Zina, som hon beundrar.

Roman +++++ Stilla dagar i Mixing Part av Erlend Loe

Hahaha! Humor är personlig, och boken fick blandad kritik. Men jag tycker att den här absurda relationsskildringen är galet rolig. Huvudpersonen Bror Telemann är på semester med fru och barn. Resan urartar å det knasigaste. Späckad med underbar dialog.

Psykologisk thriller +++++ Alltför nära av Linwood Barclay

I sin genre är denna perfekt. En hel familj mördas på en lugn villagata. Grannarna blir inblandade och börjar undra: Var det oss de var ute efter? Drivet språk, trovärdiga karaktärer och överraskande intrig. Bara att kasta sig i läsfåtöljen och hänga med.

Roman +++++ Spill. En damroman av Sigrid Combüchen

Suveränt uppbyggd berättelse om Hedda, som var ung på 1930-talet. Men livet blir inte som hon tänkt sig. Här finns en avancerad lek med identiteter, och författaren tar också upp livets stora frågor, som kärlek och självständighet. Belönad med Augustpriset.

Roman +++++ En dåre fri av Beate Grimsrud

En sorglig, upprörande och ibland faktiskt rolig berättelse om författaren Eli, som hör röster och åker ut och in på psyket. Grimsrud har sagt att den bygger på egna erfarenheter. Suggestivt skriven, och effektivt med utdrag ur sjukjournaler.

Roman ++++ Stjärnor utan svindel (nyutgåva )av Louise Boije af Gennäs

Boije af Gennäs genombrottsroman, med rätta. Kaxig och frispråkig historia om Sophie, en framgångsrik författare, vars tillvaro plötsligt ställs på ända. Hon blir nämligen passionerat förälskad i en kvinna. Boken bygger på författarens egen relation med Mian Lodalen.

Roman ++++ Den stygga flickans rackartyg av Mario Vargas Llosa

En kärlekshistoria som också speglar politik och olika epoker och platser. Huvudpersonen Ricardo blir kär i en oåtkomlig, vild chilenska i tonåren. Hon fortsätter att dyka upp i hans liv i den ena märkligare rollen än den andra. Spretigt, lite konservativt – men fascinerande.

Psykologisk thriller ++++ Bittrare än döden av Grebe/Träff

Systrarnas andra spänningsroman håller stilen. Här är det mer resonemang än action, och jag gillar huvudpersonerna. Psykologen Siri och hennes kollega håller i en grupp för våldsutsatta kvinnor. Samtidigt sker mord. Är det några som vet mer än de visar..?

Spänningsroman: +++ Francys evangelium av Amanda Lind

Författaren Johanna Nilsson skriver spänningsroman under pseudonym. Den handlar om Francy, som brottas med ett annorlunda livspussel: Hon är fru, mamma – och maffiaboss. Spännande och en originell lek med könsroller, men inte alltid trovärdigt.

Roman +++ Radhusdisco av Morgan Larsson

Radioprataren har skrivit en underhållningsroman om Morris, en alldeles vanlig, fundersam pojke som växer upp i en småstad. En lättläst nostalgitripp för alla som är ungefär lika gamla (han är född 1970). Trevlig och småkul helt enkelt. 

Underhållningsroman + På vinst och förlust av David Nicholls

Nä, vet ni vad. Den här storyn om Brian, expert på värdelöst vetande, går inte att läsa. Jag mosades totalt av det babbliga ordflödet och alla ointressanta detaljer. Läs i stället Nicholls lysande relationshistoria ”En dag”. Den här skrev han tidigare, och ja… det märks.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB