Startsida / Inlägg

Årets tio bästa pocket:

av Cecilia Gustavsson

Varsågoda. Här är mina pockettips från Aftonbladets monter på bokmässan (jaja, jag vet att jag glömt några, men ville mixa olika genrer):

Just Kids av Patti Smith

Patti Smith är en konstnärssjäl i ordets rätta bemärkelse. Vi får följa hennes kamp för att uttrycka sig och hitta sin form – boken visar också vilken duktig författare hon är.”Just kids” handlar om hennes liv i New York på 60- och 70-talet. I centrum står hennes speciella relation med älskaren, och senare vännen, fotgrafen Robert Mapplethorpe. Massor av anekdoter där personer som Jimi Hendrix och  Andy Warhol figurerar.Detta är bohemromantik när den är som bäst – ont om pengar, trasiga själar, tvivel på vart man ska i livet, men samtidigt en sort hoppfullhet och gemenskap.

Huvudjägarna av Jo Nesbø

Nesbø  är känd för sin hjälte Harry Hole, polis med alkoholproblem och trassliga kärleksrelationer. I denna fristående berättelse vågade han överge Harry och det lyckas han utmärkt med. Här är huvudpersonen en headhunter, Roger Brown, som lever lyxliv i sitt fina hus med sin vackra hustru och allt perfekt, materiellt sett. Problemet är att han egentligen inte har råd med den extravaganta livsstilen – han har ett mycket olagligt extraknäck.En dag går inte allt som smort längre. Sällsynt driven skriven, en riktig sidvändare.

För mycket lycka av Alice Munro

Munro är novellernas drottning. Hon har sagt att hon jobbar flera månader med varje novell, och det märks. Inte ett ord för mycket, perfekt återhållet språk. Som vanligt handlar det framför allt om kvinnor, och ofta rör det hemska händelser som våld, mord, otrohet, mental ohälsa. Hon lyckas beskriva det som om det kan hända vem som helst. Hennes blick för människors innersta är outstanding. Första novellen handlar om Doreen, en kvinna som besöker sin man i fängelse. Först efter tag får man veta vilket fruktansvärt brott han begått. 

Stilla dagar i Mixing av Part Erlend Loe

Jag läste en recension där denna bok sågades som babblig och icke-rolig. Jag håller absolut inte med, men det visar verkligen att humor är personligt, och inte lätt att ägna sig åt skönlitterärt. Den här absurda relationsskildringen är galet rolig. Huvudpersonen Bror Telemann är på semester med fru och barn. Resan urartar å det knasigaste. Egentligen är det rena Noréndramat: Mannen smiter ideligen från familjen för att hinka vin och sexfantisera om Nigella lawson, kocken ni vet. Ingen bryr sig om barnen, makarna kan inte prata med varandra. Den är späckad med underbar dialog.

En dåre fri av Beate Grimsrud

Originell och modig bok om psykisk sjukdom. Den ffick Sveriges radios romanpris och nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.En sorglig, upprörande och ibland även rolig berättelse om författaren Eli, som hör röster och åker ut och in på psyket. Grimsrud har sagt att den bygger på egna erfarenheter.  Eli lyckas dölja sjukdomen för sin familj, och samtidigt som  hennes värld håller på att falla samman håller hon skenet uppe utåt.Suggestivt skriven, och effektivt med utdrag ur sjukjournaler där läsaren på ett väldigt krasst sätt får följa Elis själsliga kamp.

Tiger av Mian Lodalen

En sorts uppföljare till ”Dårens dotter”, som handlade om en liten flicka och hennes trassliga familjeförhållanden. Båda är delvis självbiografiska. Den handlar om tonårstjejen Connie, som växer upp i det präktiga Jönköping. Hon sticker alltid ut, kan inte sitta stilla i skolan, kastar sig in i galna saker. Fin skildring av Connies sexuella uppvaknande när hon plötsligt blir kär i en tjej, och hennes ångest över att känna sig fel. Det är något med Lodalens roliga och drastiska språk, blandat med allvar, som jag älskar. Hon förmår skriva om de mest svåra saker med en kaxig glimt i ögat.

Osynlig av Paul Auster

En av hans bästa romaner. Typisk austersk på det sättet att den innehåller flera olika lager, och en berättelse i berättelsen. Men också otypisk – han använder sig av olika berättarperspektiv, plus att den utspelar sig delvis i Paris, inte bara i New York.Det är sent 60-tal. Studenten Adam möter en mystisk man som ska hjälpa honom i karriären. Mannen är ihop med Margot, en förförisk kvinna som Adam får känslor för. Här finns också ett så spekulativt ämne som syskonincest, och Auster kommer undan med det, finns inget sunkigt i de avsnitten.

Norrlands svårmod av Therese Söderlind

Otroligt nog är detta en debutroman, och det lovar gott inför framtiden.Berättelsens nav är en familjekatastrof. Här finns död, mystiska gåtor och en oförmåga att prata om det svåra. Det är både en släkthistoria och en utvecklingsroman om Anna. På ett plan är hon den lilla flickan och tonåringen som aldrig får veta något om de mörka familjehemligheterna. På ett annat plan är hon 23 år, en vilsen ung kvinna som jagar våldsamt sex för att få kickar.En alldeles speciell stämning, imponerande välskriven.

En dag av David Nicholls

En internationell succé som bygger på en genialt enkel idé som de flesta på något sätt kan känna igen sig i: Huvudpersonerna Emma och Dexter tillbringar en natt ihop på 80-talet. De blir aldrig tillsammans då, men håller kontakten en dag per år genom livets olika skeden. Läsaren får följa dem på deras krokiga livsbanor under 20 år.De är två helt olika typer – han streber, hon bohem, han en brudmagnet medan hon har olyckliga kärleksaffärer.En intelligent underhållningsroman, som dessutom verkligen lyckas överraska framåt slutet.

Hjärtblad av Aino Trosell

En roman med stort R, man bör ha flera timmar på sig för att uppslukas av den. Om dalkullan Hulda, som växer upp med hårt arbete redan som barn, och svälten inpå dörren.Som tonåring vandrar hon den långa vägen till Stockholm för att få jobb. Hon hamnar i en familj där det går väldigt bra för henne. Hennes liv förändras snabbt i takt med stora samhällsförändringar, hon gör en sanslös klassresa.Hulda är en stark person fylld av längtan och benhård vilja. Hon söker kärlek, vet vad hon vill, drömmer om att åstadkomma något med sitt liv. Hon nöjer sig inte med något halvhjärtat.  Det är gripande så att man får gåshud.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB