Startsida / Inlägg

Lästips: Prisad fransk roman

av Cecilia Gustavsson

Fastnade totalt i den här, som nu finns på pocket:

Tre starka kvinnor av Marie Ndiaye

Låt er inte luras av den klyschiga titeln ”Tre starka kvinnor”. Boken är ett litet mästerverk.
I stilen påminner språket något om novellernas mästarinna Alice Munro, och det är verkligen en komplimang. Det är precist och psykologiskt inträngande. Historierna ger en tankeställare om vilket lotteri livet är. Så fick den också det fina franska Goncourtpriset.

Handling:

”Tre starka kvinnor” består av tre berättelser, som löst hänger ihop. I den första reser Norah tillbaka till sin gamle far, bara för att märka att han fortfarande är nonchalant och grym.Den andra handlar om afrikanska Fanta som flyttat till Frankrike, men berättas ur makens perspektiv. Den tredje är en smärtsam historia om den unga Khady Demba, vars grundmurade självkänsla håller henne uppe genom ofattbara plågor.

Författaren:

Marie Ndiaye, 44, är en fransk författare och dramatiker. Hennes första roman publicerades när hon bara var sjutton år. Sedan dess har hon skrivit fler romaner, noveller, barnböcker, pjäser och filmmanus. Hon har en fransk mamma – som hon växte upp med – och en pappa från Senegal. Honom träffade hon inte förrän hon var femton år. Ndiaye har skrivit en 200-sidig roman som består av en enda mening: ”Comédie Classique”!

Marie_Ndiaye.jpg
augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB