Startsida / Inlägg

Sju aktuella boktips:

av Cecilia Gustavsson

Januari och februari är lite av en öken när det gäller boksläpp – förlagen vill inte släppa allt för mycket före bokrean i februari.

Men här kommer  tips på sju aktuela godbitar:

Så gott som död/Mark Billingham

DECKARE. Billingham kan konsten att sätta ihop en medryckande intrig, och jag gillar hans huvudperson, kommissarie Tom Thorne.Här utspelas två parallella historier: En förtvivlad affärsinnehavare tar en polis som gisslan – han kräver att få bevis för att hans son blivit mördad. Samtidigt, medan klockan tickar, börjar Thorne utreda sonens död. Spännande!

Heder/Jens Lapidus

NOVELL. En liten lässtund på 30 sidor är inte alls dumt. Jens Lapidus behärskar även det korta formatet, och den här berättelsen är typiskt lapidusk i ämnesval och språk.Adam kommer ut ur fängelset efter hela tio hela år. En del är sig likt, annat har förändrats. Trevande börjar han sitt nya liv med att träffa familjen, och även en person som han hoppas få hjälp av. Det är förlaget Novellix som specialiserat sig på att ge ut noveller.

Ingenbarnsland/Eija Hetekivi Olsson

ROMAN. Jag fastnade i den här debutromanen på första sidan. Den speglar delvis författarens egen uppväxt i en sliten och fattig förort.Bokens Miira vägrar ge upp hoppet om en bättre framtid. Hon har läshuvud, är kaxig och slår tillbaka mot dem som försöker trycka ner henne.Här finns en uppfriskande ilska över klassklyftorna, och ett imponerande flyt i språket.

Jag är Zlatan Ibrahimovic/David Lagercrantz, Zlatan Ibrahimovic

BIOGRAFI. Jag erkänner: Först nu har jag läst denna, som så snabbt blev en dundersuccé. Och jag insåg att den inte alls bara handlar om fotboll.Lagercrantz har lyckats få till en perfekt ton, som om Zlatan själv skriver om sitt liv rakt upp och ner. Här finns allt från en hård barndom till proffsliv och faderskap.

Tistelblomman/Amanda Hellberg

SPÖKROMAN. Här finns en psykologisk spänning och en suggestiv känsla som jag föredrar framför mer blodiga och spektakulära spänningsberättelser.Emma, som just gått ut en konstskola i Oxford, ska bli sambo med sin kille Jack. Paret flyttar in i ett gammalt hus på landet, Tistelblomman. En charmig idyll, tror de. Men det verkar inte ortsbefolkningen tycka…. Läskigt!

Blonde/Joyce Carol Oates

ROMAN. Nu när ”My week with Marilyn” nyligen gått upp på bio måste jag tipsa om Oates mästerverk, en av de bästa romaner jag läst.Här blandas fakta och fiktion på ett språk som är totalt uppslukande. Ikonen, sexobjektet och den vanliga kvinnan Marilyn skildras på ett otroligt levande sätt.En tegelsten som är rena drogen.

Himmel över London/Håkan Nesser

ROMAN. Nessers senaste bok är en av hans bästa, och den finns nu i storpocket. Den är svår att genrebestämma – här finns både kärlek, spänning och en avancerad berättelse i olika plan.Leonard, en rik mediemogul, är döende i cancer och kommer till London för att samla sina nära till en mystisk fest. Handlingen pendlar mellan nutid och 1960-tal, och det är både lite förvirrande och mycket underhållande.

bild.JPG
augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
  • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB