Startsida / Inlägg

Pockettips: Östberg om fängelselivet

av Cecilia Gustavsson

Titel:  Ögonblick som förändrar livet

Författare: Annika Östberg

Svenska Annika Östberg satt 28 år i amerikanskt fängelse – så lång tid att det nästan är omöjligt att ta in. Med egna ord skriver hon om sitt liv innanför murarna, och om tiden innan.Det är brutalt ärligt, sorgligt, krasst och ändå hoppingivande.

Hon döms för medhjälp till mord när hennes dåvarande pojkvän skjuter en polis. I fängelset brottas hon med skuldkänslor samtidigt som internerna behandlas hårt och föraktfullt.Vänskapen med medfångarna, och kärleksrelationerna med ett par av dem, blir hennes tröst.

Hon skriver dagbok om det torftiga och hårda livet, och ovissheten om framtiden. När hon efter alla år förs över till svenskt fängelse blir det rena lyckoruset – att komma hem.

Den känsla som stannar kvar hos mig länge är människans otroliga anpassningsförmåga. Hur lycklig Annika Östberg kunde bli för minsta småsak. Som att få se en glimt av natur när hon hade vant sig vid att aldrig förvänta sig någonting över huvud taget.

Annika Östberg föddes 1954 och flyttade som ung flicka till USA med sin mamma, som gifte sig där. Annika trivdes aldrig. Hon rymde och hamnade i en värld av droger, kriminalitet och prostitution. Efter fängelseåren är hon i dag fri.

 

 

 

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB