Startsida / Inlägg

Bäst och sämst: 20 pocketrecensioner

av Cecilia Gustavsson

Klassiker, halvdana deckare, guldkorn och skräp. Varsågåda, här kommer recensioner av tjugo aktuella pocketböcker:

+++++ Bonjour tristesse Françoise Sagan

ROMAN Första gången jag läste den här var jag i 20-årsåldern, och att läsa om den i nyutgåva var rena njutningen. Sagan var bara 19 år när hon skrev det här psykologiska dramat. En 17-årig tjej är på semester med sin livsnjutande pappa när han plötsligt fastnar för en kvinna på allvar. Deras loja livsstil hotas, och hon sätter igång en ödesdiger intrig…Återhållet, skickligt och drivet.

+++++ Utan ont uppsåt M J Hyland

THRILLER. Tråkig titel, av en för mig okänd författare. Men vilken tur att jag ändå började läsa: Det här en fängslande historia, skrivet på ett perfekt återhållet språk.Patrick är en ung man som flyttar in på ett pensionat, där han intresserar sig för en kvinna. Ganska snart får läsaren ana att det kommer att hända något fruktansvärt – och det gör det. Krypande psykologisk spänning är ordet.

+++++ Augustenbad en sommar Anneli Jordahl

ROMAN Det är obegripligt att författaren lever i nutid – hon är en mästare på att fånga språk och atmosfär från flydda tider. Här, liksom i sin roman om Ellen Key.Augustenbad är en kurort, dit poeten Anders tvingas för att ta itu med sitt drickande. Han flörtar lättsinnigt med två olika damer. Vad som för honom är ett snabbt snedstag medför konsekvenser för en fattig kvinnas hela familj. Sparsmakat perfekt språk, och en djupare mening. Läs!

+++++ Frukost på Tiffanys Truman Capote

ROMAN. Vilken suverän berättelse om en originell kvinna. Jag mindes filmen som lättsam, men i boken finns både djup svärta och knasig komik. Capotes kortroman kom ut för första gången 1958, och hjältinnan Holly Golightly är tvekan en 19-åring före sin tid. Hon slukar drinkar och män med god aptit, vänder på dygnet och struntar i konventionerna.Boken rymmer också tre noveller.

+++++ Siri Lena Einhorn

ROMAN Den här boken tillhör den omdebatterade genre som handlar om en verklig person, men också är fiktiv. Siri von Essen var gift med August Strindberg. Men inte bara. Hon var också skådespelerska och en kvinna som vågade bryta mot den tidens sociala regler. Klart uppfriskande! ”Siri” är en fängslande berättelse med välskriven atmosfär. Jag blir bara allt mer nyfiken på den här människan.

++++ Brobyggarna Jan Guillou

ROMAN. Jo, jag vet att denna också fått usel kritik. Men personligen tycker jag att de historiska romanerna är bäst av Guillous böcker – späckade av kunskap och samtidigt spännande. Detta är del ett i en serie om 1900-talet.Tre begåvade fiskarsöner flyttar till Dresden för att bli ingenjörer. Deras liv utvecklas helt olika, inte minst genom kärleken. Ett extra plus för intressanta kvinnoporträtt.

++++ Sommaren utan män Siri Hustvedt

ROMAN. Mias man behöver en ”paus”, för han har blivit kär i en tjugo år yngre kollega. Efter ett sammanbrott flyr Mia till sin hemstad, där hon får del i olika kvinnoöden: Dels håller hon i en poesikurs för tonårstjejer. Dels lär får hon en inblick i sin 87-åriga mammas väninnors liv. Hustvedts styrka är psykologiska skildringar, och så är det även här. Men ”Vad jag älskade” är fortfarande hennes bästa roman.

++++ Anna och Mats bor inte här längre Helena von Zweigbergk

ROMAN. Zweigbergks ”Ur vulkanens mun” var en välgjord och isande skildring av ett äktenskap på gränsen till sammanbrott. I den här uppföljaren har paret (klokt nog) gått skilda vägar. Vi får följa bådas vinglande steg mot sina nya liv, med allt vad det innebär av jämförelser och starka känslor. Författaren är utan tvekan en mästare på att skildra detaljer och relationer på pricken.

++++ Välkommen till den här världen Amanda Svensson

ROMAN. Det här är en väldigt modern berättelse, i ordets bästa bemärkelse. Språket är djärvt, huvudpersonerna unga och tiden är det absoluta nuet. Greta är en ung kvinna som jobbar på krog i Köpenhamn. In i bilden kommer Simon, och hans barndomskompis Claes. Tre känsliga människor som bildar ett slags triangeldrama. Boken nominerades välförtjänt till Augustpriset.

++++ Bror och syster George Eliot

ROMAN Att ge ut klassiker i nyutgåvor är ett lysande sätt att få unga att upptäcka lite äldre litteratur, tänker jag mig. Själv läste jag den här härliga tegelsten i en period där jag slukade allt som kunde liknas vid Jane Austen.Boken kom ut första gången 1869. Familjen Tulliver bor i en borgerlig småstad. Storebror Tom favoriseras ständigt och får en fin utbildning, medan lillasyster Maggie får stå tillbaka. En dag blir hon förälskad och ställs inför moraliska kval…

+++ Skuggor på vattnet: och elva andra berättelser Peter Robinson

NOVELLER. Robinson är känd för sina läsvärda spänningsromaner om överkommissarie Alan Banks. Och de fyra berättelser som handlar om honom är faktiskt klart bäst. Han är en sympatisk hjälte, mänsklig med sina fel och brister.I övrigt blir jag lite besviken. Det är hygglig underhållning för stunden och omväxlande miljöer, men inte i nivå med författarens deckare.

+++  Svart himmel Arnaldur Indridason

SPÄNNINGSROMAN Indridason är Islands mest populära författare, och det är alltid spännande med en annorlunda miljö. Polisen Sigurdur Óli är inte heller en vanlig hjälte – han erkänner att han ofta ser ner på brottslingarna, och struntar i deras bakgrund. Här vävs två olika historier snyggt ihop: En man som hatar sin barndoms plågoande, och ett mord på en kvinna, känd för sina olika sexuella förbindelser.

+++ Outsider Torbjörn Flygt

ROMAN Det här är uppföljaren till Flygts Augustprisade – alldeles lysande – uppväxtskildring ”Underdog”. Tyvärr når den inte upp till samma nivå. Kärnan i boken är spännande: Nu har Johan hamnat i studentvärlden och möter kärleken på allvar. I bakgrunden finns arbetarklassens komplex, med mamma och syster som ständiga påminnelser. Men greppet med svällande utvikningar är tröttande: Minus 150 sidor så hade boken varit toppen.

+++ Djävulens tonsteg Hans-Olov Öberg

SPÄNNINGSROMAN. Ibland kippar jag efter andan i den svenska deckarfloden. Men den här – som ska bli första delen i en trilogi – var inte dum alls. Snyggt språk, ovanlig intrig och suggestivt berättat. Året är 1978. Allt börjar med att skönsjungande Jimmy i Västerås gosskör mördas i Domkyrkan. Hans konkurrent och ibland vän Elias har sina egna teorier, visar det sig.

+++ Alltid i mitt hjärta Nahid Persson Sarvestani

SJÄLVBIOGRAFI. Ett dramatiskt liv som blivit en dramatisk berättelse. Nahid växer upp i en liten by i Iran, och får snart känna på inskränkningarna för flickor. Hon börjar engagera sig politiskt på vänsterkanten och tvingas fly landet.Till slut hamnar Nahid och hennes familj i Sverige. Det är en fängslande historia om att orka kämpa vidare och att till slut nå sina drömmars mål: Nahid är i dag prisbelönt dokumentärfilmare.

+++ Sunset Park Paul Auster

ROMAN. Det här är en ovanligt rakt-upp-och-ner-berättelse för att vara av Paul Auster. Det är också en mellanbok, som är bra medan jag läser, men som ganska snabbt hamnar i glömska. Fyra unga ockuperar ett hus i Brooklyn, New York. Alla är konstnärliga personer som inte hittat sin plats i det amerikanska samhället. I centrum står Miles, som efter en tragisk händelse flytt från sin familj. En berättelse främst för alla som tycker att Auster är för trixig annars.

++ Snöängel Anna-Karin Palm

ROMAN Jag är sällsynt ambivalent till den här historien om några människor i 80-talets Stockholm. Ena stunden dras jag med och älskar språket. För att plötsligt tycka att det fint gåtfulla är pretentiöst. Här finns Hedvig, som just fått veta en traumatisk familjehemlighet. Hennes syster, vars hunds irrvägar vi får följa. Och flera personligheter omkring dem. Fascinerande emellanåt, men för svårt att nå under ytan på karaktärerna.

++ De korrupta Robert Kviby

SPÄNNINGSROMAN Idén är så väldigt god: Att skildra hur maktens män – inom bland annat polis- och finansväsendet – sätter sig över all moral, bland annat synen på kvinnor.Tyvärr fallerar det på språket, som är anonymt och lite tråkigt. Vissa avsnitt om brottslighet är bedövande. Jag hoppas att hjältinnan, den orädda journalisten Anne Lander, kommer tillbaka igen, och att debutboken var en uppvärmning.

++ Änglamakerskan Camilla Läckberg

SPÄNNINGSROMAN Läckberg fortsätter sin populära serie om polisen Patrik och författaren Erica. Grundidén är god: En hel familj, förutom den yngsta dottern, försvinner spårlöst påsken 1974. Många år senare kommer den överlevande dottern tillbaka till orten.Men här är allt för många personer och trådar att följa. I stället för att bli klurigt – som säkert var meningen – blir det irriterande. Just när jag är inne i en intrig så byter berättelsen spår. Pust.

+ Allt för dig Sheila O´ Flanagan

UNDERHÅLLNINGSROMAN. Tänkte testa lite chicklit. Men den här är fylld av klyschor och unkna värderingar.Meteorologen Lainey drömmer om bröllop så fort hon dejtar någon. Hon är så vacker att det ibland blir jobbigt (stackare!). Hennes mamma är däremot en karikatyr av en feministisk häxa. Slutet ska vara kaxigt, men bygger ändå på att det viktigaste är att hitta en man.

boken.jpg
augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Niklas Gustafsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB