Startsida / Inlägg

Tips: Örfilen – en av årets bästa böcker!

av Cecilia Gustavsson

Ni MÅSTE läsa den här! ”Örfilen” av Christos Tsiolkas

Det här är helt klart en av årets bästa böcker. Grattis alla ni som inte läst den! Den har översatts till 20 språk och även blivit en tv-serie, som SVT köpt in.

På sätt och vis är det en kollektivroman, om ett gäng människor i Melbourne. Under den medelklassiga och fördomsfria ytan bubblar det av intriger, passioner och dubbelmoral. Här finns bland annat det vackra och ”lyckade” paret Hector och Aisha.

Det är på en fest hos dem som ett par sekunder påverkar vännernas relationer för alltid: Hectors kusin Harry smäller till Aishas barndomsväns trotsige son.Efter det ögonblicket tvingas alla att ta ställning: Är det rätt att polisanmäla Harry? Eller hade pojken rentav förtjänat en örfil?

Men boken handlar om så mycket mer – själva örfilen är bara en utgångspunkt.

Kapitlen är skrivna utifrån olika människors perspektiv. Tsiolkas är obetalbar när det gäller att fånga olika psyken, vare sig det gäller en ung homosexuell tonårskille eller en begåvad yrkeskvinna. Åh, jag ville aldrig att boken skulle ta slut.
Författaren är född 1965, uppvuxen i Melbourne, men hans föräldrar är grekiska immigranter.

örfilen.jpg
augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB