Startsida / Inlägg

Mingel, författare och läsare – bokmässan i bilder!

av Cecilia Gustavsson

Postmässanmåndag. Känns konstigt. Var är alla författare? Och varför minglar inte folk? Var är vinboxarna? Suck.

Tja, det undrar jag denna höstiga vardag. Här är i alla fall ett urval bilder från årets bokmässa i Göteborg:

Aftonbladets fina campingmonter! Snyggast som vanligt. Historikern Herman Lindqvist pratade redan på torsdagen:

BHerman.JPG

Den roligaste debatten blev oväntat den om varför män läser så lite skönlitteratur. ”Förbjud unga män att komma in på biblioteken – då kommer de att vilja läsa” skämtade författaren  David Lagercrantz i debatt med förläggaren Svante Weyler och chefredaktören Göran Greider under ledning av vår kulturchef Åsa Linderborg:

BMonter.JPG

Amanda Hellberg, som skriver romaner med rysarkänsla, fick jag en intervju med. Läs hennes psykologiskt krypande ”Tistelblomman” vetja. Hon bor numera i Oxford, så det var smart att passa på:

Bamanda.JPG

Aftonbladetmedarbetarna Robert Aschberg och Fredrik Lindén hade djupa – och glada! – diskussioner på torsdagkvällen:

Baschb.JPG

Norska Merethe Lindström fick Nordiska Rådets Litteraturpris, och höll mässans invigningstal. En intressant kvinna som gillade att diskutera – och dessutom pratade väldigt begriplig norska. Hennes roman ”Dagar i tystnadens historia” har fått kritikerna att göra vågen:

BMerethe.JPG

Deras suveräna, samhällskritiska, deckare gör succé i flera länder – Roslund & Hellström intervjuades av Fredrik Belfrage:

B RoslundHells.JPG

Ingen tvekan om att författarna blivit superstjärnor – här visar Norstedts upp August Strindberg, Karolina Ramqvist med flera. Just de två har faktiskt något gemensamt, när de skriver om passion i ”En dåres försvarstal” respektive ”Alltings början”.

BNorstedts.JPG

Ingalill Mosander, jag och min chef Pernilla Ericson pratade böcker och författare i montern. Årets boktips: ”Örfilen” av Christos Tsiolkas. Så här glada blev vi av att få lite uppmärksamhet!

BICP.JPG

Maria Sveland minglade och hade som vanligt ett par anekdoter ur verkligheten på lager. Och ny tatuering också. Just nu håller hon på med en bok om ett  spännande och otäckt ämne – näthatet mot feminismen.

BSveland.JPG

Josefine Sundström kunde se ut över ett regnigt Göteborg på Forums svitfest. Hon är aktuell med sin andra roman ”Boel och Oscar”:

BJosefine.JPG

Formas årliga Bloggpris – där jag är med i juryn – fick ”Enligt O” för bästa vuxenblogg, och ”Tonårsboken” för bästa barn- och ungdomsblogg. Båda bloggarna är uppdaterade, snygga och informativa. Grattis!

BBloggpris.JPG

 

Min chef Pernilla Ericson intervjuade fantastiska Nina Hemmingsson i vår monter. Älskar hennes seriealbum.

BNina.JPG

Kön var lång när bokaktuella Martina Haag och Katerina Janouch signerade. Tja, de är ungefär alltid bokaktuella förresten, båda är extremt produktiva.

BHaag.JPG

Magnus Zaar är inte bara TV-chef på Aftonbladet – han är författare också! ”Den nakne ambassadören” finns nu i pocket:

BZaar.JPG

Sara Kadefors berättade om sin suveräna roman ”Kast med liten kniv”. Absolut en av årets bästa svenska romaner – läs genast!

BSara.JPG

Den enda som varit i rymden på hela bokmässan, garanterat. Christer Fuglesang, som numera också skriver barnböcker, var i signeringstagen:

BFugle.jpeg

Hjälp! Så här såg det ut i mässhallen på lördagens eftermiddag:

BVimmel.JPG

Åh, norske  Erlend Loe – få kan skriva roligt och allvarligt som han. Aktuell med romanen ”Fvonk”, där en fiktiv Jens Stoltenberg är med och längtar efter egentid. Och ja, boken är lite sorgsen också. Det syns visst:

BErlend.JPG

Björn Ranelid körde den ranelidska klädstilen när han signerade. Kö? Ja självklart. Kvinnodominerad:

BRanelid.JPG

Drottningen av mässan: Suzanne Brøgger, som skrivit en bok som kritiserar det danska samhällsklimatet, intervjuades av journalisten och författaren  Lena Sundström. Kön var enorm! (Och ja, jag satt väldigt högt upp):

BBrögger.JPG

Bokmässan är ju ett bokpåsarnas Mecka. Konkretast och färggrannast var helt klart denna:

BPåse.JPG
augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB