Startsida / Inlägg

Nytt på pocket – nio recensioner

av Cecilia Gustavsson

Historien om ett hämnande tjejgäng, gitarristen i Ramones och ett par bra spänningsromaner. Det har kommit många läsvärda pocketböcker den senaste tiden. Här kommer nio recensioner – som vanligt med högsta betyget först.          

+++++
Ingenbarnsland
Eija Hetekivi Olsson 
ROMAN. Hurra! tänkte jag när denna rasande förortsskildring nominerades till Augustpriset i måndags. Boken är ett lysande debutantverk som bygger på författarens egen uppväxt i en torftig och rå förort.

Språket är lika kaxigt som huvudpersonen Miira. Hon vägrar kuvas av tafsande killar, oengagerade lärare och andra vuxna. Underbart med en riktigt arg roman, som osar klasskamp.

+++++
Foxfire (nyutgåva)
Joyce Carol Oates
ROMAN Ni som missat denna pärla från 1993 – grattis! Här skriver min favoritförfattare om fem tonårstjejer som tröttnar på att själva vara offer.
De kommer från trasiga, destruktiva familjer och bestämmer sig för att ta makten i egna händer och börja hämnas på tafsande män, dåliga lärare och andra som förödmjukat dem.
”Foxfire” blev också film, med Angelina Jolie i en av huvudrollerna.

++++
Allt detta tillhör mig
Petra Hulova
ROMAN Boken ser så tråkig ut att jag höll på att missa den. Men gör inte det!
Det här är en berättelse om flera generationers kvinnor i Mongoliet, både på den kärva landsorten och i den pulserande, farliga storstaden.
Miljöerna är annorlunda, personerna intressanta och handlingen oväntad. En liten pärla, helt enkelt.

++++
Rekviem för John Cummings
Bengt Ohlsson
ROMAN Vilken idé egentligen – att skriva fiktivt om gitarristen i det legendariska punkbandet Ramones. Och lyckat blev det.
Johnny Ramone, som han egentligen heter, gick bort i cancer 2004. Här skildras hans sista år – relationen med sambon Linda och konflikterna med andra bandmedlemmar, bland annat.
Som vanligt har författaren fint sinne för både psykets och språkets nyanser. Speciellt läsvärd om man gillar Ramones, så klart.

++++
Keltens dröm
Mario Vargas Llosa
ROMAN När jag intervjuade nobelpristagaren Llosa om den här boken berättade han att han ville visa båda sidorna av en hjälte. Och det gör han absolut.
Han bygger historien runt en verklig person – den brittiske diplomaten Roger Casement. Han avslöjade vidrigheter som begåtts i kolonialismens namn, men hade också mörka sidor i sitt privatliv. Mycket välskriven!

+++
Fadersmord
Carina Bergfeldt
SPÄNNINGSROMAN En skickligt uppbyggd debut med två parallella spår. Det ena är klart mest spännande: En kvinna planerar målmedvetet en fruktansvärd hämnd, ett fadersmord.
Samtidigt hittas en småbarnsmamma mördad i Skövde, där boken utspelar sig.
Jag gillar författare som vill något – som att Bergfeldt tar upp våld mot kvinnor.

+++
Den nakne ambassadören
Magnus Zaar
SPÄNNINGSROMAN Eftersom det kommer så många spänningsromaner uppskattar jag när miljöerna är något extra, som här: Östkongo. Dessutom är huvudpersonen, den kaxiga diplomaten Clara, rolig att följa.
En ambassadör hittas död, men något är skumt med det hela. Clara försöker lista ut vad som hänt – det visar sig att hon inte kan lita på någon.

+++
Vi tolererar inga förlorare: klanen Kennedy
Britt-Marie Mattsson
ROMAN Boken är delvis fiktiv, men bygger på fakta om denna fascinerande familj. Det märks att Mattsson är journalist: researchen är djupt imponerande.
Vi får följa pappa Josephs målmedvetna krav, sönernas väg till makten, och de olyckor som drabbat familjen.
Minuset är språket. Det är ofta knastertorrt och redovisande, så det är svårt att lära känna personerna. Synd!

 +++

Avig Maria
Mia Skäringer
KRÖNIKOR/BLOGGTEXTER Jag blev nästan kär i Mia Skäringer när jag såg hennes rosade föreställning, och det har hållit i sig.
Även här visar hon prov på sin fantastiska förmåga att blanda svärta och humor, och framstå som i högsta grad mänsklig. Texterna tar upp allt från vardagsstress till kärlek.
Men förlaget borde väntat lite: Resultatet är för ojämnt och det drar ner betyget.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Frida Westergård och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB