Startsida / Inlägg

Årets snackis nu som pocket

av Cecilia Gustavsson

Fantastiskt skrivet eller elakt gjort? Barnexpertens Anna Wahlgrens dotter skrev en bok – om hur hennes mamma misslyckats totalt… Det blev ett himla liv, minst sagt.

Den är nu en av de nya i den senaste pocketskörden (i betygsordning):

+++++
Huliganerna kommer på besök
Jennifer Egan
Norstedts
ROMAN En egensinnig och underhållande bok, belönad med Pulitzerpriset. Kapitlen har olika berättarröster, det mest udda är utformat som en powerpointpresentation (!).
Handlingen rör sig löst kring musikindustrin, där skivbolagschefen Bennie är en spindel i nätet, och där hans assistent Sasha har en olaglig mani…
Jag brukar reta mig på spretiga böcker, men Egan lyckas få ihop trådarna till en glimrande helhet.

++++
Felicia försvann
Felicia Feldt   
SJÄLVBIOGRAFISK ROMAN Det blev ett våldsamt rabalder när den här boken   kom. Bakom pseudonymen döljer sig nämligen dottern till barnexperten Anna Wahlgren, och boken är en uppgörelse med just henne.
I fragmentariska stycken beskrivs en barndom full av rotlöshet, psykisk terror och vuxnas sexuella gränslöshet. Mamman styr sin stora barnaskara med järnhand.
Avskalat, tragiskt och grymt.

++++

Min mors tystnad
Lizzie Doron

SJÄLVBIOGRAFISK ROMAN En sorglig och tänkvärd berättelse.
Dorons mamma överlevde Förintelsen, och hemlighöll mycket för att skydda sin dotter.
Boken handlar om sökandet efter en pappa, och hur ett stort trauma kan förgifta kommande generationer.
Berättarjaget försöker desperat nysta i hemligheter om sin bakgrund. Både som barn och vuxen förföljs hon av frågor och grubblerier.

++++
I tystnaden begravd
Tove Alsterdal
Först förstod jag inte varför detta inte bara kunde vara en roman utan spänning – den är utmärkt som sådan också. Men mot slutet tätnar mystiken, minst sagt!
Miljön är mörkaste Norrland med förgreningar till Ryssland och det förflutna. Journalisten Katrin återvänder för att få veta mer om sin släkt, men hamnar i ett komplicerat drama. En berättelse som ger mer är de flesta i genren.

+++
Vildsnår
Natasha Illum Berg
ROMAN Författaren är själv storviltsjägare, och det märks att hon behärskar sitt område väl. Det här är både ett äktenskapsdrama och en skildring av vad som händer när människan upptäcker att hon är utlämnad till naturens krafter.
Thomas och Beatrice reser till Tanzania för att begrava en jägare som de anlitat. Allt kompliceras av Betarices relation till honom.
De konfronteras både med varandra och en miljö som är omöjlig att tämja.

++
Trogen hustru sökes
Robert Goolrick
ROMAN Året är 1907. En medelålders, välbärgad affärsman annonserar efter en trogen hustru. Han får svar från en kvinna med mörk bakgrund och helt andra planer…
Grundintrigen är fascinerande, och rymmer flera överraskningar. Tyvärr är språket ibland både pretentiöst och allt för pratigt. Synd på så rara ärter.
Det hindrar inte boken från att vara såld till 27 länder.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB