Startsida / Inlägg

Lästips: Roman om vändpunkter i livet

av Cecilia Gustavsson

”Fjärilseffekten” av Karin Alvtegen

Karin Alvtegen är mest känd för sina lysande spänningsromaner på ”s”, som ”Skuld” och ”Skam”. Här finns ingen spänningsintrig, men boken är driven på sitt eget sätt: Den handlar om människor som kommer till överraskande vändpunkter i livet.  Fjäril
”Fjärilseffekt” är en när en liten händelse får stor och dramatisk påverkan på något annat mycket större, helt oförutsett.
Vi får möta tre huvudpersoner: Andreas tror att han har en helt vanlig dag, men råkar ut för att bli pistolhotad under ett rån. Bodil är 55 år och får veta någonting som gör att hon bryter upp från sin dominante och tjuskallige man – hon har inte lång tid kvar att leva. Hennes dotter Viktoria funderar allt mer över sin högpresterande tillvaro och börjar i terapi.
Alla tre ser plötsligt sådant de tagit för givet utifrån, och funderar på vad som egentligen är viktigt i livet. Det kan låta klyschigt, men är snarare sympatiskt.
Alvtegen lyckas fint med de olika berättarrösterna, och språket har ett sällsamt flyt.

Karin Alvtegen är född 1965 och hennes böcker är översatta till runt trettio språk. Hon bokdebuterade med ”Skuld” 1998. Huvudpersonen lider av panikångest, som författaren själv gjorde när hon skrev den. Astrid Lindgren är för övrigt Karin Alvtegens gammelfaster.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB