Startsida / Inlägg

Gripande om pojke under kriget

av Cecilia Gustavsson

Titel: Historien om Leon – Schindlers yngste medarbetare
Författare: Leon Leyson
Passar: Alla från cirka 12 och uppåt
Det kommer aldrig att finnas tillräckligt många röster för att påminna om vad som hände under andra världskriget. En av dem är i alla fall Leon Leyson, som har skrivit en gripande, skrämmande och lättläst skildring av sina upplevelser.
Leon var bara tio år när tyskarna invaderade Polen. Som jude hamnade han och hans familj i livsfara. De närmaste åren blev en helvetesvandring med tvångsförflyttningar, svält, arbetsläger och människor som dog runt omkring honom.  imgres
Det är nästan ofattbart att försöka tänka sig hur en liten pojke tas ur skolan, tvingas arbeta och få så lite mat att han plockade upp potatisskal, skrubbade dem och åt dem. Och hela tiden var han fruktansvärd rädd.
Mitt i misären hade Leon tur – han hamnade på Schindlers lista över judar som räddades. Schindler var tysk affärsman och nazist, men såg ändå till att många judar slapp avrättas.
Efter kriget utvandrade Leon och hans föräldrar till USA.
Författaren:
Leon Leyson hette från början Leib Lezjon. Han började tala om sina upplevelser från kriget efter att Steven Spielbergs uppmärksammade film ”Schindlers List” kom 1993. Leon Leyson dog dagen efter att manuset till den här boken var klart förra året.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Emma Lindström och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB