Startsida / Inlägg

Grymt bra skräckig thriller!

av Cecilia Gustavsson

Titel: Höglandet
Författare: Steinar Bragi
Två par reser ut på det isländska, ogästvänliga höglandet när dimman tätnar och de kör in i ett ensligt hus. Där bor två gamlingar, som råder dem att låsa dörren efter sig.
Låter det spännande? Det är det.  imgres
Utan att avslöja för mycket blir det betydligt svårare än vad stadsborna trott att ta sig tillbaka till Reykjavik. Både själva naturen och mystiska händelser runt dem verkar vara emot dem. Atmosfären är otroligt skickligt skildrad, mörk och olycksbådade.
Jag brukar inte gillar utvikningar, men här är sido- och bakgrundsberättelser en del av behållningen. Till exempel finns finanskraschen som en svart fond: Båda männen har gjort sig stora förmögenheter som plötsligt inte är så enorma längre. De har för vana att ta droger och dricka för att döva sig. Kvinnorna känner inte varandra, och gör trevande försök till vänskap.
Lite påminner ”Höglandet” om John Ajvide Lindqvist i stämningen, och det är ett väldigt gott betyg.
Författaren:
Steinar Bragi, 38, är en isländsk författare och poet som bokdebuterade redan som 23-åring. ”Höglandet” är hans andra bok på svenska. Han ses som en i den nya isländska vågen av författare. Hans första bok på svenska, ”Kvinnor”, nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris 2010.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB