Startsida / Inlägg

”Steglitsan” nu i pocket

av Cecilia Gustavsson

Titel: Steglitsan
Författare: Donna Tartt
Författaren slog igenom med sin fantastiska, kultförklarade debutroman ”Den hemliga historien” 1992.   Nu har hennes senaste, ”Steglitsan” fått Pulitzerpriset i litteraturklassen. Den är en tegelsten värd att lägga några timmar på. Ge inte upp om den känns spretig i början, den utvecklar sig till en fängslande berättelse.     imgres-5

13-årige Theo förlorar sin mamma i en explosion på ett konstmuseum i New York. I chocken får han med sig den ytterst dyrbara tavlan ”Steglitsan”, och ett oförglömligt intryck av en rödhårig flicka.
Theos pappa är en alkoholiserad slarver som bor i Las Vegas, och den ensamme pojken får flytta både dit och till en skolkompis familj. Berättelsen ringlar sig fram mellan olika miljöer och teman. ”Steglitsan” är egentligen mer som flera olika böcker än en enda roman.
Den olycklige Theo vinglar runt i livet. Här finns vänskap, kärlek, droger och vilda strapatser, ungefär allt man kan begära av en 780-sidors läsupplevelse.

Författaren:
Donna Tartt är född i Mississippi 1963. Hon tar lång tid på sig med sina romaner: ”Den hemliga historien” kom 1992, ”Den lille vännen” 2002 och så ”Steglitsan” i år. Hon är känd för att inte vilja ställa upp på intervjuer.

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB