Startsida / Inlägg

I år har Pride extra mycket att fira

av Lotta Zachrisson, New York
NYC Pride
Dagarna innan den stora prideparaden anordnades en mindre transvestitpromenad genom East Village.

Under Pride-veckan i New York för två år sedan godkändes lagen som tillät gayäktenskap i staten. Det blev förstås ett extra stort firande det året.

Nu är det dags igen. Imorgon, söndag 30 juni, går årets Pride-parad av stapeln och det är bara 4 dagar efter att USA:s högsta domstol röstade ner en lag som enbart beskrev äktenskapet som något mellan en man och en kvinna. Förut har alltså bara enskilda stater godkänt gayäktenskap men nu blir det på federal nivå, något som bland annat innebär att även gifta homosexuella par där en av parterna inte är amerikan nu kan ansöka om uppehållstillstånd och green card.

Detta betyder förstås att det alltid galet sprudlande pride-firandet når nya nivåer i år. Paraden börjar kl 12.00 vid 36th Street och 5th Avenue och avslutas längs Christopher Street i West Village. I den sistnämnda – ytterst gayvänliga – stadsdelen brukar normalt karnevalsstämning uppstå med folk som festar och dansar på gatorna, och vem som helst som vill kan förstås hänga på. Många fortsätter sedan natten på Chelsea Piers.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB