Startsida / Inlägg

Släcka törsten med cava, caña eller clara?

av Elin Hellström, Barcelona

Det bästa med Barcelonas högsommarvärme är att det är så behagligt att sitta på uteservering till långt in på natten.

Som svensk är det förhållandevis billigt att gå ut på lokal, trots att Barcelona är en av Spaniens dyrare städer. Ett glas vin kostar 2-5 euro, en öl 1-4 euro. En drink eller cocktail går loss på från 4 upp till ungefär 15 euro, beroende på ställe. Här kommer en liten dryckesparlör som hjälper dig att läsa barmenyerna i sommarhettan.

Caña
Beställer du en caña får du cirka 25 cl ljus fatöl i ett smalt och högt glas.

Cubata
Cocktailen cuba libre har i Spanien länge kallats för cubata. Innebörden av ordet har med tiden vuxit till att innefatta alla drycker där man blandar starksprit med kolsyrad dryck. Och starkt är det: ett glas med is fylls till två tredjedelar av sprit och sedan får du läsken vid sidan av att blanda med så gott det går.

Clara
En populär dryck på sommaren är clara, som består avhälften fatöl, hälften citronfanta.

Chupito
Är en shot och lika vanlig i nattklubbsmiljö som efter maten. Har du kommit på god fot med restaurangägaren bjuder huset ofta på en chupito gjord på någon matsmältningsfrämjande ört.

Cava
Mousserande vitt vin som tillverkas i Spanien, framför allt i området Penedès strax utanför Barcelona. Även rosécava är populärt att smutta på i baren.

En caña, uppe till vänster, och tapas på en uteservering längst gatan Paral·lel.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB