Släcka törsten med cava, caña eller clara?
avDet bästa med Barcelonas högsommarvärme är att det är så behagligt att sitta på uteservering till långt in på natten.
Som svensk är det förhållandevis billigt att gå ut på lokal, trots att Barcelona är en av Spaniens dyrare städer. Ett glas vin kostar 2-5 euro, en öl 1-4 euro. En drink eller cocktail går loss på från 4 upp till ungefär 15 euro, beroende på ställe. Här kommer en liten dryckesparlör som hjälper dig att läsa barmenyerna i sommarhettan.
Caña
Beställer du en caña får du cirka 25 cl ljus fatöl i ett smalt och högt glas.
Cubata
Cocktailen cuba libre har i Spanien länge kallats för cubata. Innebörden av ordet har med tiden vuxit till att innefatta alla drycker där man blandar starksprit med kolsyrad dryck. Och starkt är det: ett glas med is fylls till två tredjedelar av sprit och sedan får du läsken vid sidan av att blanda med så gott det går.
Clara
En populär dryck på sommaren är clara, som består avhälften fatöl, hälften citronfanta.
Chupito
Är en shot och lika vanlig i nattklubbsmiljö som efter maten. Har du kommit på god fot med restaurangägaren bjuder huset ofta på en chupito gjord på någon matsmältningsfrämjande ört.
Cava
Mousserande vitt vin som tillverkas i Spanien, framför allt i området Penedès strax utanför Barcelona. Även rosécava är populärt att smutta på i baren.

Lotta Zachrisson, 37, är New York-bo sedan fyra år. Där upptäcker hon gärna spännande konst och nya stadsdelar.På helgerna hittar man henne på något trevligt brunchställe eller på picknick i någon park.
Kontrasterna, den närvarande historien och den sköna atmosfären – frilansjournalisten Johanna Paues föll handlöst för Berlin redan under det första besöket för sju år sedan. Två år senare flyttade hon dit.

Västgöten Elin Hellström har dragit till Barcelona för vädret och de sena vanorna. Hon sliter med katalanskan och övar på spansk mañana-mentalitet. Svag för ordböcker, balkongodling och morgonkaffe.
Skånske Petter Larsson, 25, har bott i London i tre år. Han älskar mixen av musik, mode, mat och märkliga människor. Utöver journalistjobb så bedriver han en ändlös jakt på nya områden, trender och barer.