Svensk hjärna bakom – men inte i – Askas kök
avSvenske kocken Fredrik Berselius öppnade förra året restaurangen Frej i en lokal precis intill Williamsburgs nya mötespunkt, Wythe Hotel.
Tidigare i år gjordes konceptet om en smula och Aska såg dagens ljus. Den nya versionen blev än mer omtalad än den förra, speciellt för sina avsmakningsmenyer och för några dagar sedan styrde jag kosan dit för att prova.
För $65 är det verkligen mycket värde för pengarna. Alla rätter är minituöst framtagna med smaker som kompletterar varandra. Under kvällen serverades ärtor med rökt lax, dill med ansjovis, bläckfisk med gurka och min favorit – anka med rabarber och granbarr. Den söta rabarbern och de syrliga barren gjorde ankan till en helt ny upplevelse.
En av rätterna presenterades som sweetbread. Jag har sett det på middagsmenyer tidigare och har då från flera olika amerikaner hört att det är hjärna. Det visar sig inte stämma alls.
– Den sweetbread vi serverar är kalvbräss, förklarar Fredrik.
På andra ställen kan det dock vara bukspottskörtel, men en körtel är det alltså – inte hjärna.
Jag har själv aldrig beställt sweetbread, men med de nya kunskaperna och det faktum att det serverades som en av de sju rätterna, så fick jag alltså chansen att prova.
Betyget: Riktigt gott, även om konsistensen kändes lite ovan. Någon amerikan i sällskapet såg dock lite tveksam ut, ungefär samma min som uppvisades när en hors-d’oeurve av krispig blodpudding serverades. Det är intressant hur mycket vana har att göra med vilken mat som känns okej att äta och inte.
Till maten går det att beställa en drinkmeny bestående av olika viner, öl, malt, snaps och sake som passar till varje rätt för $45.
Aska serverar denna avsmakningsmeny tisdag-torsdag. På fredag och lördag har de en 10-rätters för $115. Reservationer är ett måste eftersom det är så populärt.