Startsida / Inlägg

Det katalanska kökets största julfrestelser

av Elin Hellström, Barcelona

Nu är den sommarens sötebrödsdagar vid Medelhavet slut och strandhängstemperaturen har sjunkit 10-15 grader. Men så här vid vinterns intåg är jag efter ett drygt halvår på stans uteserveringar riktigt peppad på att slå mig ner inne i en ombonad och lite småmurrig lokal igen.

En av de mest traditionella katalanska maträtterna att äta i december är cannelloni, eller canelons som denna pastarulle heter på katalanska. De fylls med en blandning av olika köttsorter som till exempel lamm och nöt. En annat mustigt matalternativ är den riktigt typiska julgrytan carn d’olla som innehåller galets (stora pastaknyten), grönsaker och olika köttbitar samt skivor av den katalanska blodkorven botifarra. Själv är jag inte så förtjust i kött så jag föredrar att hålla mig till de (få) vegetariska alternativen som finns i de katalanska köket – escalivada gjord på ugnsbakad aubergine och paprika är en av mina favoriter.

Sajten Time Out har samlat några av stadens bästa katalanska restauranger. Den här tidningens webbsida är för övrigt en riktigt bra inspirationskälla för att hitta bra barer, restauranger och klubbar att gå ut på i Barcelona.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB