Startsida / Inlägg

I Berlin slipper jag snyggstressen

av Johanna Paues, Berlin

Nu har det förvisso precis varit Berlin Fashion Week och stan har drällt av väldressade snyggisar, men alltså – det är inget vi vanliga dödliga här borta i Friedrichshain märkt. Åtminstone inte vi som befinner oss i kategorin småbarnsmorsor med framför-datorn-jobb och cirka fem minuter göra-sig-i-ordning-tid på morgnarna.

Men, alla bloggtexter och nyhetsbrev om modeveckans coola partyn och unga, heta designers har ändå påmint mig lite om hur det var, back in the days. I mitt Stockholmsliv.

Jag har aldrig varit någon fashionista, men jisses vad många morgnar jag stått framför garderoben och desperat rivit bland kläderna med samma tanke på repeat i skallen: JAG HAR INGET ATT HA PÅ MIG!

Men nu ska ni höra – det här har inte hänt en enda gång sedan jag flyttade till Berlin.

Jag vet inte riktigt vad det beror på. Kanske lämnade jag fåfängan i Sverige, kanske har jag bara blivit äldre och mer obrydd. Eller så är kulturen i Berlin helt enkelt inte lika ängsligt snyggfokuserad som den är i Stockholm. En kombination, förmodligen, men jag tror mest på det senare.

Berlin må vara i framkant när det gäller mycket, men känd för sina välklädda invånare är stan knappast. Här gäller det snarare att inte klä upp sig alls om man vill komma in på balla nattklubben och skjorta på killar till vardags? Snobbigt! I alla fall här där jag bor, i den tidigare ganska ruffa, men numera hippa, stadsdelen Friedrichshain.

Och jag älskar det. Jag tycker att det är skönt att alla inte är så jäkla snygga hela tiden. Att det inte är ett dugg konstigt att ha samma tröja varje dag, att dra på sig en noppig mössa utan att bry sig det minsta, att skippa sminket och aldrig ha ångest över att jag inte har något att ha på mig. Ja, om jag inte ska på något galej i Sverige förstås.

Det är kort sagt härligt att bo i en stad där jag kan skita i att vara fin när jag inte känner för det – utan att för den sakens skull känna mig som en sunkig outsider.

Vad säger du? Blir du snyggstressad där du bor? Mer om vad som gäller i klädväg när man ska gå ut i Berlin kan du läsa i det här inlägget.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB