Startsida / Inlägg

Saker man inte ska göra i New York – ett minne blott

av Lotta Zachrisson, New York

Jag sitter här och samlar bilder till den senaste uppdateringen av Aftonbladets New York-guide och det får mig att reflektera över de andra New York-guiderna jag skrivit genom åren – ”Nöjesliv” och ”Shopping”. När det däremot var dags att skriva ”New York med barn” var jag bara glad att uppdraget gick till en mer lämpad skribent, Christina Larsson, som faktiskt har upplevt storstaden ur familjeperspektiv. Och på frågan om det är en bra idé att ta med barnen till New York svarar hon resolut, ”Absolut!”

Själv har jag ingen erfarenhet alls – men det kommer det snart bli ändring på. För de 3 allsmäktiga råden ”Saker man aldrig ska göra i New York”:
1. Gå ut på lördagar
2. Äga bil
3. Skaffa barn
…som jag läste på planet när jag först flyttade hit för fem år sedan har jag brutit mot ett efter ett, och det sista av dem blir ett minne blott någon gång under februari då det är dags för första tillskottet i familjen.

Det kommer så klart att förändra på allt. Inte minst mitt fokus på hur man sysselsätter sig i världsmetropolen. Så om det blir mindre nyöppnade barer och alternativfester i övergivna fabrikslokaler i min Citykoll och mer trevliga promenadstråk och på vilka restauranger man kan ta med barnvagn, så vet ni varför.

Jag kommer säkert också att reflektera över skillnaderna mellan USA och Sverige – inte minst det faktum att jag kommer att fortsätta skrivandet eftersom det inte finns någon riktig föräldraledighet här. 6 veckor är det vanligaste att ta för den nyblivna mamman. Obetalt förstås, men om hon jobbar på ett företag med fler än 50 anställda är hon skyddad från att få sparken för att hon stannar hemma denna tid. Viss skillnad mot Sverige alltså.

En spännande tid ska det bli i alla fall.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Elin Wieslander, Marlon Appelgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB