Startsida / Inlägg

Två veckors Stockholmsliv – sehr exotisch!

av Johanna Paues, Berlin
sverigemorgon
Svensk morgontidning, kaffe med mellanmjölk i. Känslan av lyx är total.

Lagom till att träden började slå ut på allvar hemma i Friedrichshain packade jag ihop familjen och drog till Stockholm. Vi har bytt vår lägenhet i Berlin i några veckor för att låtsas leva som vilken Stockholmsfamilj som helst. Det känns väldigt spännande och jag ska verkligen passa på att göra sådant jag aldrig gör i min Berlinvardag. Till exempel:

Fredagsmysa. Alltså äta tacos och se på tv tillsammans. Något annat också? Fyll gärna i. Jag har aldrig ägnat mig åt fredagsmys med mina barn förut. Inte enligt det svenska konceptet i alla fall.

Shoppa. Det finns såklart massor av fina butiker i Berlin, men på det stora hela är det ingen shoppingstad. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför  – förmodligen beror på det på en kombination av att
1.
Berlin är en utspridd stad och många av de riktigt bra butikerna ligger en timmes resväg från varandra.
2. det är inte lika lätt att hitta snygga kläder där. I alla fall om du inte vet vart du ska gå.
3. Du blir inte särskilt shoppinginspirerad när folk omkring dig ser ut lite hur som helst och som de vill. Strunt samma om man har förrförraförra säsongen på sig då liksom.

Gå mot röd gubbe. Det är ingen som gör det i Berlin. Rätt ska vara rätt och regler ska följas etc. Och jag gör som alla andra. Och här i Sverige känner jag mig som ett fån när jag av gammal vana är den enda som står kvar och väntar på att det ska slå om.

Äta lösgodis. Alltså, jag har inte tänkt på det förut men mein Gott vad mycket godis det är i butikerna här. Överallt! Gigantiska väggar med lösgodis i megasize och tre för två chokladkakor i vartenda hörn! Jag som brukar klaga på att tyskarna ger sina barn gummibärchen som mellis på lekplatsen – nu när jag är här börjar jag snarare fundera på vad vår lördagsgodistradition egentligen gjort med oss? Vi är ju helt sötsakshysteriska i Sverige. Godisknarkare! Och jag, ähum, hakar såklart på när jag är hemma. Man måste ju passa på. Eller nåt.

godisisverige
Ni köper godis i baljor här! Det är inte riktigt riktigt, det förstår ni va?

–  Betala med kort. Vi har varit här i fyra dagar nu och jag har fortfarande inte använt kontanter en enda gång. Det skulle aldrig hända i Berlin, där är det cash eller så kallade EC kort som gäller. 1-0 till Sverige.

– Känna mig uttittad medan jag betalar med kortet. Jag har visst vant mig vid att tyska expediter duckar och intar någon slags skyddsposition alternativt vänder sig med ryggen helt mot mig när jag knappar in min kod – för att alltså visa att de ABSOLUT INTE har för avsikt att se vad jag har för pinkod. Tyskar är generellt sett misstänksamma typer och jäkligt känsliga för övervakning (begripligt nog). Här i Sverige verkar ingen ha en tanke på att ens titta bort det minsta när jag kodar mig.

– Kolla på tv utan att kvida av frustration över att allt är dubbat.
Jag har snart bott i Berlin i sex år, ändå kan jag inte vänja mig. Dubbning gör alla film och tv-upplevelser hundra gånger sämre. Punkt. Sverigebor hemma i tv-soffan: Var tacksamma över originalspråk och undertexter. Det är en lyx som icke ska tas för given!

Längta hem till lugnet och spontaniteten i Berlin. Stockholm är underbart på massor av sätt, men jäklar vad det planeras här. Fulltecknade kalendrar och dagar utan utrymme för spontanhäng. I Berlin kör vi lite mer på volley. Åtminstone där jag bor. Vi ringer varandra när andan faller på för att kolla om vi ska ses samma dag. Det funkar det med.

boximarknad
Den spontana mötesplatsen i Friedrichshain: Boxi.
 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB