Balm: ett paradis för foodies
av
Ok, du har spenderat hela dagen på Louvren (strunta i Louvrens överfyllda och trötta museirestaurang) och är mer än lovligt sugen på annat än andlig spis… Det är då du går till Balm. Några steg från Palais Royal, mitt i smeten där det finns mest halvtråkiga brasserier ligger pigga, nyöppnade och excentriska Balm.
Namnet kommer från krogen Beuf à la mode, som huserade i samma lokaler från slutet av 1700-talet till långt in på 1900-talet. På 1930-talet blev den stolta krogen en bilhall, och det var som sådan den nuvarande krögaren Pierrick Mathon hittade lokalen och transformerade den till fine dining-krog tillsammans med sin fru Kanya.
Stilsäker inredning med stillsamt rinnande vatten på en rumsavdelare, kohudar och en kulörpalett på vitt, ljust trä och vårgrönt. Moderna cocktails, inspirerad meny och gästfritt krögarpar, krögaren Pierrick ser ut som en lillebror till Kenneth Branagh men iklädd perfekt rutig Ture Sventon-kostym i grönt och korall.
Rena, nordiska smaker: kalv, sparris, murkla, vild havsabborre, spenat, svartrot och jordärtskocka tillagad med lätt hand och stor poesi.
Varmrätter ca 30 euro.
Missa inte avsmakningsmenyerna (4 rätter 48 euro, 6 rätter 78 euro.)
Tisdag-lördag 12-15 för lunch
Tisdag-lördag 19-00 för middag
Det kan vara bra att boka i förväg.
En kväll på Balm är att stiga in i en såpbubbla, en helhetsupplevelse utöver det vanliga där allt fungerar tillsammans.
Restaurant Balm, 6, rue de Valois, Paris.
Tel : +33 1 42 60 38 81
Reservera per e-mejl: reservation@restaurant-balm.com
Tack till fotografen Patrick Curtet.